Felszámolták az illegális szemétlerakatokat

MARTOS. Élhetőbbé válik a község, hiszen sikerrel pályázott a környezetvédelmi minisztérium pályázatán, aminek köszönhetően egy másfél kilométeres földút mentén eltakarították az évek során összehordott környezetszennyező hulladékot.

Martosi szemét 006

Néhány éve indult el a Tisztítsuk meg Szlovákiát! elnevezésű környezetvédelmi program, mely az új környezetvédelmi miniszter, Solymos László alatt is folytatódik. Még a nyáron közölte, elindult az elődje által megkezdett program második köre, melynek során összesen 7 millió eurót osztanak szét a pályázó önkormányzatok között, hogy azt a nagyobb és régebbi illegális szemétlerakatok felszámolására fordítsák. Martos község is a sikeres pályázók között volt.

Keszeg István polgármester lapunknak elmondta, régóta komoly gondot és jelentős plusz kiadásokat okoznak a községnek azok a felelőtlen polgárok, akik a háztartási hulladékot a lehető legelképesztőbb helyekre hordják. Az illegális szemétkupacok nemcsak a községképet rontják, hanem közvetlenül is veszélyeztetik a közelükben élők egészségét. Az elmúlt években a község vezetése próbálta felszámolni a lerakatokat, de ez csak részben sikerült. Tavaly feltérképezték a lerakatok pontos helyét is, és az engedélyek és bizonylatok beszerzése után a környezetvédelmi minisztériumhoz benyújtották a támogatási kérelmüket.

Ezt pozitívan bírálta el a minisztérium, a Környezetvédelmi Alapból 30 ezer eurót nyertek, melyből – illetve a falu által elkülönített 2054 euró önrészből – megtisztították a református temető mögött lévő régi ímelyi utat, 1,5 km hosszúságban. A szemetelők itt hatalmas károkat okoztak az évek során, az árkokba háztartási hulladékot, használaton kívüli elektronikai berendezéseket, akkumulátorokat és egyéb szemetet hordtak.

A most megtisztított területre – a munkálatok a napokban fejeződtek be – az önkormányzat táblát helyezett ki, melyben figyelmeztetik a lakosságot, hogy ne ide hordják a szemetüket, hanem a legális hulladéklerakót használják. „Az illegális szeméttelepek újraképződését csak a lakossággal közösen tudjuk megakadályozni. Az összefogásra jó példa, amikor a Sziget polgári társulás tagjai takarítottak a község több pontján, tavasszal és ősszel is” – mutatott rá Keszeg István, hozzátéve, Martos fekvése kedvezőtlen az illegális szemétlerakatok kialakulása szempontjából, és hiába takarítanak évről évre, a szemét „újratermelődik” a megtisztított helyeken.

„Tudatosítani kell, hogy az illegálisan szemetelők nemcsak szabályt, illetve törvényt sértenek, környezeti és anyagi károkat okoznak, de mindnyájunk megítélését is kockáztatják. A községi hivatal ebben keresi a szoros együttműködést a martosiakkal, hogy egy tisztább és környezetbarátabb településen élhessük mindennapjainkat, és az ide látogató vendégeink is a legjobb benyomással távozzanak. Mindenkinek fel kell ismernie, hogy nemcsak jelenünket, de gyermekeink, unokáink jövőjét is veszélybe sodorjuk!” – zárta szavait a polgármester.

A Tisztítsuk meg Szlovákiát! projekt első körében összesen 570 illegális szemétlerakatot szüntettek meg. Országszerte jelenleg mintegy 2500 illegális lerakatot tartanak számon, de további 7 ezerre becsülik a nyilvántartásba nem vett alkalmi szeméttelepek számát.

Kép és szöveg: miriák

Top