Félmillió eurós plusz fejlesztésekre

KOMÁROM. A képviselők megtárgyalták a város előző évi gazdasági zárását, melyből kiderült, hogy több mint félmillió eurós többlet maradt a városi kasszában tavalyról. Ezt az 505 ezer euró összeget így a város idén nagyrészt fejlesztésekre fordíthatja. Kampányszagú adok-kapok bontakozott ki annak kapcsán, hogy puszta szerencse-e a többlet, vagy a város is tett ezért a jó gazdasági eredményért.

Geldscheine und Münzen Euro Kassensturz

Csintalan Miklós főellenőr szerint három dolognak köszönhető, hogy pozitívan zárt a város 2016-ban, és félmillió maradt a kasszában. Egyrészt az államtól 317 ezer euróval több pénz érkezett a tervezettnél (a részadókból), másrészt a helyi adók befizetése, illetve behajtása is jól haladt, végül nagyobb volt a költségvetési fegyelem, mint az előző években. Pozitívan értékelte továbbá a hitelállomány csökkenését, illetve a kintlevőségek összegének csökkenését, negatívan a leltározással kapcsolatos hiányoságokat.

Andruskó Imre úgy vélte, a félmilliós plusz csupán annak köszönhető, hogy a szlovák gazdaság jól teljesít, így az államtól a vártnál több pénz kerül a városhoz – a városvezetés csupán szerencsés, hogy évről évre jelentősen több pénzből gazdálkodhat. Keszegh Béla alpolgármester ezzel szemben arról beszélt, hogy a város igyekezete is látható a kedvező számok mögött – elég csak a főellenőr szavaira gondolni. A képviselők abban egyetértettek, mindenképpen pozitív, hogy tavalyról félmillió euró maradt meg.

Nagy többséggel megszavazták, hogy ebből az összegből 55 ezer eurót a tartalékalapba különítsenek el, az idei városi beruházásokra elkülönített pénzkeretet pedig töltsék fel 450 ezer euróval. Hogy ebből a csaknem félmillióból végül milyen fejlesztések valósulnak meg, arról a képviselők később döntenek, azonban egyetértés mutatkozott abban, hogy elsődlegesen a Komenský utca közlekedési gondjait kellene megoldani.

(cs)

Top