Fellélegzik a Komenský utca?KOMÁROM. Hamarosan javulhat a helyzet a Komenský utcán, ahol egy jobbra kanyarodó sávval szélesítik ki az utat a Rákóczi utcai kereszteződésnél. De mi a helyzet a parkolókkal, amelyek kialakítását az egyik helyi cég vállalta?

komensky_utca_2

Az elmúlt néhány évben egyre inkább bedugult a Komenský utca, különösen a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején, amikor a Víz utcáig áll a sor, és akár 10 percig is eltart, mire valaki átjut a Rákóczi utcai kereszteződésen. Nyáron még viszonylag elviselhető a helyzet, de hamarosan kezdődik a tanév, és újra megugrik majd a forgalom csúcsidőben, hiszen a szülők többsége autóval viszi-hozza gyermekeiket az itteni iskolába, és – mivel biztonságos parkolási lehetőség sincs – sorra alakulnak ki a balesetveszélyes helyzetek. Bár tanítási napokon a reggeli csúcs idején városi rendőrök irányítják a forgalmat az iskola előtt, ez csak félmegoldás.

Lekanyarodó sáv hamarosan

A komáromi képviselők két hónappal ezelőtt 148 ezer eurót hagytak jóvá a Komenský utca közlekedési gondjainak enyhítésére, pontosabban szólva egy jobbra kanyarodó „surranósáv” kialakítására a Rákóczi utcai kereszteződésnél – a Tripl’s gyors­étterem előtti szakaszról van szó. Szitás Péter városi szóvivő kérdésünkre elmondta, a Komenský utca kiszélesítésére vonatkozó projektdokumentáció aktualizálása után a városi hivatal kiírta a közbeszerzést. „A határidőn belül bejelentkezett és a feltételeket teljesítő kivitelezők még részt vesznek elektronikus aukción, melynek lezárása után aláírásra kerül a szerződés a nyertessel. A munkálatok tervezett időtartama 90 nap, így még idén megvalósulhat a projekt, és megoldódhatnak a közlekedési problémák az utcán” – vázolta a lekanyarodó sáv kiépítésének folyamatát.

Késik a parkolók kialakítása

A forgalmas utca közlekedési gondjait tovább enyhítheti, ha parkolókat alakítanának ki az iskolánál. A képviselők még 2015 decemberében hagyták jóvá az Askara Kft. kérvényét, melyben a cég vállalta, hogy az iskolával szembeni részen, a tulajdonukban lévő üzletház előtt 14 férőhelyes parkolót alakít ki – melyeket a lakosok is használhatnak –, továbbá két forgalomlassítót is kiépít. A több mint 20 ezer eurónyi építési költséget ők állják, cserébe a városi területet hosszú távra vehetik bérbe csupán évi 100 euróért. Ebből azonban semmi sem lett. „Az Askara Kft. még nem teljesítette szerződésbeli vállalását, eddig nem alakította ki a parkolókat és a megígért közlekedésbiztonsági elemek kiépítését. A város levélben szólítja fel a céget, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit“ – mondta érdeklődésünkre a városi szóvivő.

(cs)

Top