Felkészülés a pályázatokra

Komárom. Több városi fenntartású intézmény és szolgáltatás fejlesztését is pályázati támogatásból szeretné finanszírozni a város. Két iskolát, egy óvodát, az idősgondozást, illetve ingyenes WiFi-pontok kialakítását érintik azok a pályázatok, amiket Komárom a közeljövőben tervez benyújtani. A képviselők jóváhagyták, hogy a város megtegye a sikeres pályázathoz szükséges előkészületeket, adott esetben az önrészhez szükséges pénzösszeget.

ferences-ovisok_nepmeseFerencesek utcai óvoda – archív felvétel

A Ferencesek utcai óvoda bővítését célozza az a pályázat, melyet a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumhoz terveznek benyújtani. A kész tervek szerint 200 ezer euróból újítanák fel az óvoda egyik épületrészét, hogy ott egy újabb osztályt alakítsanak ki, aminek megvalósulása esetén nagyobb gyermeklétszámmal működhetne az intézmény. Ha sikeres lesz a pályázat, a városnak 10 ezer euróval kell hozzájárulnia a költségekhez. Az óvodába rendszeres a túljelentkezés, és az elmúlt években a szigorodó előírásoknak köszönhetően a maximális létszámot is csökkenteni kellett.

Keszegh Béla polgármester ennek kapcsán elmondta, pár héten belül befejeződik a Víz utcai Tulipán óvoda felújítása, amely közel 190 ezres magyar állami támogatásból újult meg. A benei óvodát január elsejétől átvette a református egyház, előreláthatólag május folyamán költöznek át a teljesen új épületbe a Bauring városrészben. Itt bölcsőde is létesül.

A város idén elsődlegesen az Eötvös utcai és a Komensky utcai alapiskolák épületeinek hőszigetelésére szándékozik pályázni a nemrégiben megjelent felhívásra. Ennek érdekében szükség van a már korábban elkészült projektdokumentációk aktualizálására, mivel a hőszigeteléssel kapcsolatos előírások fokozatosan szigorodnak. A képviselők nagy többséggel hagyták jóvá a sikeres pályázathoz szükséges előkészületek költségeit. Egyúttal azt is, hogy az összes városi fenntartású iskola épületeinek hőszigetelését érintő tervdokumentációt frissítsék, hogy a jövőben mindegyik tanintézmény esetében késlekedés nélkül be lehessen nyújtani a vonatkozó pályázatokat.

ZŠ Eotv KN1

Támogatásból fejlesztenék az idősgondozást is. A város egy gondozói központot alakítana ki az Ispotály utcai városi idősek otthona szomszédságában lévő lakásokban, beleértve egy étkezőt, de egy új személygépkocsi beszerzését is. A fejlesztés fő célja, hogy a szociális gondoskodásra szoruló személyeket felkészítsék arra, megtanítsák nekik, hogyan válhatnak önállóbbá, hogy minél kevésbé legyenek rászorulva mások segítségére. Így visszaköltözhetnének otthonukba, és a szociális gondozói szolgáltatást ott vehetnék igénybe. A képviselők 40 ezer eurót hagytak jóvá az elképzelés tervdokumentációjának kidolgozására. Ez a beadvány is konkrét pályázati kiírásra készül, amelyet április végéig kell benyújtani.

Ugyancsak pályázna a város egy új, hőszigetelt jármű vásárlására a gondozói szolgálat számára. Jelenleg egy 11 éves személyautóval szállítja ki az ebédeket a város mintegy 36 ügyfélnek, miközben évről évre emelkedik a szolgáltatás iránt érdeklődők száma, ezért szükségessé vált egy új ételszállító gépkocsi beszerzése.

Egy további támogatási kérelem szerint Komárom legforgalmasabb részein ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat alakítanának ki. A lefedettség érintené belvárost – a Klapka teret, a Jókai utcát, a Nádor utcát, a Tiszti pavilont, egészen az Öregvárig –, továbbá a Kassai utcai buszpályaudvar környékét is. Összesen 10 hotspotot – internet-hozzáférési pontot – telepítenének a városban. A fejlesztés összköltsége 15 ezer euró, siker esetén a város 750 euróval járul hozzá a kiadásokhoz.

(cs)

Top