Felavatták Konkoly-Thege Miklós fejszobrát

ÓGYALLA. A Konkoly-Thege Miklós Művelődési Központ előcsarnokában került sor az ógyallai obszervatórium megalapítója, Konkoly-Thege Miklós fejszobrának ünnepélyes leleplezésére. A szoboravatásra a Nyitrai Közösségi Alapítvány Itt vagyunk otthon elnevezésű programja keretében került sor, melyen megjelent a város polgármestere, Basternák Ildikó, az ógyallai csillagvizsgáló igazgatója, Vidovenec Marián és Kaszás Valéria, a csillagvizsgáló egykori munkatársa.

kONKOLY-thege Miklós mellszobra Ógyallán 1

„Az Ógyalla nem felejt című pályázattal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy megőrizzük Konkoly-Thege Miklós nevét és munkásságát, tisztelegjünk városunk híres személyisége előtt, aki 1869-ben ógyallai birtokán csillagvizsgálót építtetett, amelyet az évek során nemzetközi hírű intézménnyé bővített. Megfigyelései 1871-ben kezdődtek, leginkább meteorok és üstökösök kutatása során ért el jelentős eredményeket. Több távcsövet tervezett, illetve készített“ – mondta köszöntőjében Darázs Szilvia.

A fejszobrot Nagy János szobrászművész és Nagy Károly készítették bronzból. Egy gránit talapzatra van erősítve.

A leleplezés után Basternák Ildikó elmondta: „Konkoly-Thege Miklós alapította 1871-ben Közép-Európa első obszervatóriumát. Jelenleg Szlovákia központi obszervatóriuma, tudományos munkával, megfigyelésekkel és oktatással foglalkoznak az intézetben. A látogatók számára a régi csillagvizsgálóban kialakított múzeum, valamint a planetárium jelenthet kuriózumot. Alapítója 1916. február 17-én, hetvennégy éves korában Budapesten hunyt el. Emlékét a Konkolya nevű kisbolygó is őrzi”.

-miriák-

Top