Évtizedek óta várt korszerűsítés Gelléren

Gellér. Több mint egyéves költségvetésének megfelelő összeget, 304 ezer eurót nyert uniós forrásból, a környezetvédelmi minisztérium pályázatán a település a faluház energiahatékonyságának növelésére. Néhány hete már a szerződést is aláírták.

„Vétek lett volna kihagyni ezt a hatalmas lehetőséget, hiszen a pályázatnak köszönhetően öt százalékos önrésszel, mintegy 17 ezer euróból elvégezhetjük ezeket az évtizedek óta elmaradt munkálatokat” – fogad a faluházban Kürthy György polgármester, és a tekintélyes mennyiségű dokumentációra mutat. A beruházás összértéke 321 ezer euró, 85 százaléka uniós forrás, 10 százaléka állami támogatás, az önrész pedig 5 százalék.

Éppen ideje volt

A faluházban több intézmény működik egy fedél alatt. A községháza mellett itt van a posta és a kultúrház is. A kilencvenes évek végén kezdték építeni a korábbi kultúrház helyén, annak tégláit felhasználva. Ahogy a polgármester fogalmaz, olyan lassan készült, mint a Luca széke, hiszen akkoriban uniós pályázatok híján, önerőből építette a község, mindig annyit beruházva, amennyire lehetősége volt. Az átadáskor a felső részt nem fejezték be, a falakat nem hőszigetelték, nincs plafon, kiesnek a kilincsek.

„A most elnyert pályázati pénzből minimum hetvenöt százalékos energiamegtakarítást kell elérni – mondja Kürthy György, és a padlóra mutat. – Talajfűtéssel fűtünk, ami villanyra működik. Lassan melegednek fel a helyiségek. Ha rendezvényt szeretnénk tartani, egy hétig is eltart a helyiség kifűtése.” Nem csoda hát, ha a padlótól a plafonig zajlik majd a felújítás. Azt tervezik, hogy a fűtést hőszivattyú és radiátorok felszerelésével oldják meg. Emellett korszerű szigetelést kap a felső szint, nyílászárókat cserélnek, a tetőre pedig napelemeket tesznek. A pályázati kiírás szerint az év végéig kell elvégezni a feladatokat, a polgármester amondó, tavaszra végeznének a munkálatokkal. A kivitelező már megvan. Megtörtént a közbeszerzés, annak végeredményét ugyanis be kellett írni a pályázatba. Három komáromi és egy dunaszerdahelyi cég jelentkezett, utóbbi adta a legkedvezőbb ajánlatot.

A tetőtérben

A tetőtérbe indulva átmegyünk az esketőtermen, ahol az 5 tagú önkormányzat is ülésezik, és ahol június óta öt alkalommal szerveztek koronavírus elleni oltásokat a gútai Medchir magánklinikával közösen. „Telefonon lehet bejelentkezni és a Medchir csapata a helyszínen regisztrál. Január végén lesz a következő oltási nap. A helyi átoltottság nem jobb, mint az országos átlag, ötven százalék alatti” – avat be a polgármester, miközben átvágunk a jéghideg nagytermen, ahol a falakra szerelt lufik és a papírból kivágott Happy Birthday felirat vidám esték emlékét idézik. Majd felmegyünk a lépcsőn. Odafent mintha nem lenne olyan hideg, mint a nagyteremben. Kisebb-nagyobb terek váltják egymást, az egyik oldalsó kis helyiségben talicska, a másikban seprűk, fent az óriási tető. A villany kikapcsolva, drótok lógnak a falból. Kürthy György azt szemlélteti az egyik erkélyajtón, hogy azt már csak a lélek tartja.

„El tudom képzelni, hogy itt mondjuk, a nyugdíjasok tarthatnak majd gyűléseket, de kisebb családi összejövetelre is alkalmas exkluzív hely lehet” – mutat egy tágas részre.

Az ablakhoz lépek, kinézek, milyen is fentről a 480 lakosú Gellér, a gólya és a sás faluja, ahogy a címerükben látható, utalva a valamikori mocsaras, lápos vidékre. A faluház előtti téren még áll az adventi koszorú. A Csemadok-alapszervezet tagjai díszítették ezúttal is, mint hagyományosan.

Lassan, de fiatalodik a falu

Hatvanegy tagjuk van, árulja el Újlaki Mónka, a Csemadok-alapszervezet elnöke, amikor visszatérünk a polgármesteri irodába. Itt dolgozik a községházán, átjött néhány percre. „A járványhelyzet miatt a tavalyi gyermeknap volt a legutóbbi rendezvényünk. Az Exatlon vetélkedő aratta a legnagyobb sikert. Magunk készítettünk akadályokat a gyerkőcöknek, azután felnőtt és gyermek egyaránt élvezte a versenyt. Másik fő akciónkat, a szilveszteri bált a Covid miatt már nem tarthattuk meg. Idén is tervezünk gyermeknapot és évszakonként faludíszítést” – mondja.

A polgármester a horgászszövetségről, a helyi református presbitérium csoportjáról mesél, megemlítve, hogy egy falu akkor működik jól, ha a szervezetei is jól működnek. Csak azt sajnálja, hogy nincs futballcsapatuk, bár focipályájuk van. És szép óvodájuk is van. Iskolába, orvoshoz azonban Lakszakállasra kell utazni.

„Lassan, de fiatalodik a falu. Az előbb is egy ide költöző polgár telefonált. Harminckét bérlakás van a faluban. Öt kilométerre Nagymegyer, a fürdő. Lehet, hogy a turisták egyszer felfedezik az egyhektáros halastavunkat, és látnak abban fantáziát, hogy annak a partján szálljanak meg” – tervez Kürthy György.

A legfontosabb teendőjük most a faluház korszerűsítése. Úgy tűnik, boldogabb új év köszöntött a falura.

Bárány János
Fotó: a szerző

Top