És mégis élünk

Megjelent a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elmúlt 20 évét feldolgozó kiadvány, amelyet múlt héten mutattak be a Kultúrpalota dísztermében az egyesület elnökségi tagjai, Keszegh Margit, Kustyán Ilona és Szénássy Tímea.

„Az 1911-es megalakulását követően a Beneši dekrétumok következtében az 1947. január 14-én kelt végzéssel feloszlatott és némaságra ítélt egyesület, több évtizedes kényszerszünet után, az ezredforduló évében kezdte el újra működését” – tájékoztatott Keszegh Margit, a Jókai Egyesület elnöke. Mint mondta, Jókai Mór születésének 175. évfordulójára emlékezve Szénássy Zoltán tanárnak, helytörténésznek köszönhetően 2000 tavaszán több komáromi polgár kezdeményezése nyomán 2000. július 25-én jegyezte be a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesületet a belügyminisztérium illetékes osztálya.

Húszéves munkájáról krónikák, több tucat megjelent cikk, hanghordozó, felvétel és fénykép tanúskodik. Az eltelt 20 év alatt több száz szereplő közreműködött az egyesület rendezvényein, s több száz érdeklődő tekintette meg az ünnepi műsorokat, előadásokat, megemlékezéseket.

A 200 oldalas A5-ös méretű kiadványt Keszegh Balázs borítótervével, gazdag fénykép-illusztrációkkal Keszegh Margit, Kustyán Ilona és Szénássy Tímea szerkesztették. A könyv a magyar kormány támogatásával a KT Könyv- és Lapkiadó Kft. gondozásában jelent meg.

A  Jókai Egyesület elmúlt húsz évét feldolgozó kiadványt a Jókai utcai Madách-könyvesboltban szeptember 15-től bárki átveheti; ez a társulás ajándéka az egyesületet támogató komáromiak részére. A helyi iskolákba is eljuttatnak példányokat, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozzák Jókai eszmeiségét.

(d)

Top