Érték és élmény az óvodai mindennapokban

Búcs. Közel 130 óvodapedagógus érkezett az ország magyarlakta régióiból az Óvodapedagógusok Országos Társulása által szervezett konferenciára, melynek ezúttal a búcsi Karkó Pincészet adott otthont. Az eseményen részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki digitális fejlesztőjátékot adott át a helyi Szivárvány Óvodának.

Az „Így is lehet! Érték és élmény az óvodai mindennapokban” címmel meghirdetett rendezvényt Kerekes Beáta, a helyi óvoda igazgatónője, a társulás elnöke nyitotta meg. Köszöntötte a jelenlévőket Karkó János polgármester is.

„Az anyanyelvű oktatást választó szülők kisgyermekének első találkozása az oktatási rendszerrel a magyar óvodában valósul meg – hangsúlyozta Fekete Irén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke; e szövetség égisze alatt működik az Óvodapedagógusok Országos Társulása. – Ez óriási bizalmi feladat, mely egy életre meghatározhatja a gyermek és a szülő viszonyát az oktatási rendszerhez, az anyanyelvhez, nemzete kultúrájához, hagyományaihoz, és identitása is itt formálódik, erősödik. Az érzelmi nevelés is itt szökik szárba. Hatalmas az óvodapedagógusok felelőssége. Konferenciánk címére utalva vallom, hogy a gyermeki közösségben nincs nagyobb érték, mint a közösségi élmény. Óvodáink az elmúlt években rohamos léptékkel fejlődtek, korszerű és minőségi játékok, fejlesztő-, digitális és sporteszközök várják a gyermekeket. Emellett érzelmek, kreativitás, játékosság, öröm, kaland, mozgás és élményszerű mindennapok biztosítása a cél.”

A szakmai konferencián előadott Berky Angelika, a Cseperedő és Ringató program felvidéki koordinátora, Bereczkiné Záluszki Anna, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának egyetemi docense a kortárs magyar szerzők gyermekirodalmi alkotásaira hívta fel a jelenlévő szakemberek figyelmét, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója pedig az óvodafejlesztés gyakorlatairól fejtette ki gondolatait. A nap folyamán kiértékelték a korábban meghirdetett Mesekocka pályázatot, és átadták a Vankó Terike-díjat is, amit idén Berky Angelika, a társulás korábbi elnöke vehetett át sokéves elhivatott, magas szinten végzett kimagasló pedagógiai munkájáért.

A szakmai találkozó szervezői adományokat is gyűjtöttek a gerincvelői izomsorvadással (SMA) küszködő ötéves szentpéteri ikerpár, Hajabács Dóra és Dénes megsegítésére.

JN.

Top