Érettségi bizonyítvány – vizsga nélkül

Rendhagyó módon válnak „éretté” idén az érettségi előtt álló középiskolások: nem kell a zöld asztal mögött számot adniuk tudásukról, az eddigi év végi és félévi jegyeik alapján kapják meg az érettségi vizsga érdemjegyét. Aki ezzel nem elégedett, az szigorú feltételek mellett vizsgázhat a jobb osztályzatért, mégpedig május 25. és június 13. között, attól függően, hogy iskolája számára melyik időpontot jelöli ki az illetékes szakhatóság.

1

Mostanáig csak találgatások folytak arról, miként is zajlanak majd az érettségik a járvány közepette, ezeknek vetett véget Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter múlt hét csütörtökön tett bejelentésével. Eszerint az idei tanév a középiskolák utolsó évfolyamában május 7-én fejeződik be, eddig a dátumig kell lezárni az év végi jegyeket. Az érettségi vizsga osztályzatát az adott tantárgy év végi jegyeinek, valamint a harmadik és negyedik évfolyam félévi jegyeinek átlagából számítják ki. A nyolcosztályos gimnáziumok esetében az utolsó négy évet veszik figyelembe. Az átlagokat 0,5-ig lefelé kerekítik, efölött felfelé. Tehát akinek 1,5-ös vagy ennél jobb átlaga lesz az év végi, illetve a félévi bizonyítványjegyek alapján, az 1-est kap, akinek 2,5, az 2-est stb. A diákokat május 12-ig kell kiértesítenie az iskolának arról, hogy milyen érettségi osztályzatot kapott az egyes tantárgyakból. Ha bármely tantárgyból nem fogadja el a jegyet, ezt legkésőbb május 15-ig kell jeleznie az iskola felé, és akkor szóbeli vizsgát tehet. A négy kötelező tantárgyon kívül – ami a magyar nyelvű középiskolákban a magyar, a szlovák, egy idegen nyelv, és egy kötelezően választott tantárgy – a diák két további választható tantárgyból is jelentkezhetett érettségire. Az 5. és a 6. tárgy esetében nem lesz megajánlott jegy, aki mégis szeretne érettségi vizsgát tenni azokból, mindenképpen szóbeliznie kell.

„Európa egyes országaiban jellemzően háromféle modellt alkalmaznak az érettségi kapcsán ebben a mindenki számára új helyzetben. Az egyik az év végi jegyek átlagolása, a másik a videokonferencián keresztül történő vizsgáztatás, a harmadik pedig a központi írásbeli. Szlovákiában egy kevert modellt határoztak meg, hiszen a megajánlott jegy mellett lehetőség van a szóbeli feleltetésre is. Nincs teljesen igazságos megoldás, de rendkívüli időket élünk, ehhez kell alkalmazkodnunk – mondta lapunknak Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója. – Nálunk éppen május 7-én lett volna a ballagás, tehát egyébként is akkor zárult volna a negyedikesek, illetve az oktávósok számára a tanév. A szaktárca az igazgatók hatáskörébe adta annak eldöntését, hogy a szóbeli vizsgát videokonferencia formájában vagy az iskolában, a tiszti főorvos által április 15-én kiadott szigorú biztonsági előírások betartása mellett tartják-e meg. Én az utóbbit választottam. Elsősorban azért, mert a videokonferencia során számos, előre nem látható probléma adódhat. Az iskolában történő vizsgáztatás során természetesen meg kell felelni a szigorú előírásoknak. Mi már korábban megvásároltuk a kalibrált hőmérőket, a fertőtlenítőszereket, de be kell majd tartani az egymástól való távolságot stb.” Andruskó Imre arra számít, hogy a 136 végzősük közül 20-30 százalék érettségizik majd szóban is.

Vetter János, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola (az Ipari) igazgatója kérdésünkre elmondta, a szaktantárgyakra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint más tantárgyakra. Tehát az év végi jegyek, valamint a harmadik és negyedik évfolyam félévi jegyeinek átlagából számítják ki a megajánlott jegyet. „Mivel a szakérettségi több, előre meghatározott tantárgyból tevődik össze, mindegyik osztályzatát figyelembe vesszük az átlag kiszámításánál – mutatott rá. – A diáknak itt is lehetősége van elfogadni a megajánlott jegyet, vagy kérni, hogy szóban vizsgázhasson.” Az igazgató úgy véli, diákjaik túlnyomó többség elfogadja majd a megajánlott jegyet.

Mivel azok a diákok, akik eljutottak a negyedik évfolyamba, legalább négyest kellett, hogy kapjanak az év végi bizonyítványba minden tárgyból, így elmondható, hogy idén gyakorlatilag mindenki leérettségizik, aki sikeresen befejezi a negyedik évét.

Az negyedik év végi, valamint az érettségi bizonyítványokat az iskoláknak legkésőbb június 30-ig kell kiállítaniuk a diákok részére.

Az érettségivel kapcsolatos minden további részlet megtalálható a www.ucimenadialku.sk honlapon.

vkm

(Cikkünk a Delta április 28-i számában jelent meg.)

Top