Eredményes volt a menzanépszerűsítés GútánJól sült el az iskolai étkezdék reklámakciója: kiegyensúlyozottabb részvétel az étkezők részéről, ízesebb ételek, modern köntösben.

HH7C9644

Gúta élen jár a menzák terén a régióban. Ezt állapította meg az a jelentés, amelyet Gőgh Margit, a gútai városi hivatal iskolaügyi osztályának vezetője dolgozott ki. A kimutatás azért is fontos jelzés, mivel Gúta azután indított nagyszabású menzanépszerűsítő akciót, hogy kiderült, jóval kevesebben étkeztek az iskolai étkezdékben, mint ahányan megtehetnék. Ugyan az akció számottevően nem emelte a kosztolók számát, mégis sikeresnek mondható, hiszen egy aránylag jó szintre állt be, megtérült a beruházás, spórolás mutatható ki.

Nem ízlik az „eddmegleves”

A közelmúltban 350 ezer euróból újították fel az Iskola utca 6-os szám alatt található városi iskolai étkezdét, s ezzel a régió legmodernebbje lett. Gőgh Margit megkeresésünkre elárulta, 2015-ben 504 étkezőjük volt (magyar iskolák + szlovák és magyar óvoda) a potenciális 766-ból, 2016-ban a 753 potenciális étkezőből 523 élt a lehetőséggel, míg 2017-ben 743 gyerekből 514-en ebédeltek a menzákon. A szlovák iskola melletti iskolai étkezdében aránylag kiegyensúlyozott a kosztolók száma, átlagosan 290-en járnak.

A számok alapján a nagy városi iskolai étkezdében megközelítőleg kétszázan étkezhetnének még, mégsem teszik. Ennek okai összetettek. Tavaly lapunk is mélyrehatóan foglalkozott a kérdéskörrel: a szakemberek elsősorban a gyermekek étkezési szokásait látják problémásnak, illetve, közös szülő-pedagógus-szakácsnő hármas határozza meg, mennyire lesz fogékony a menzai étkezésre a diák. „Ha valamelyik rész nem megfelelő, tehát, például a szülő agyoncukrozott és sózott ételt ad a gyermekének, vagy a pedagógus ímmel-ámmal („eddmegleves”) viszonyul a koszthoz, vagy a szakácsnő nem elég leleményes az ételkészítésben (só helyett különféle fűszerek), akkor még a legnagyobb reklámhadjárat sem hozza meg a kívánt eredményt” – fogalmazott korábban Obertová Viera, a Nyitrai Járási Hivatal iskolaügyi osztályának munkatársa. Azzal mindenki egyetért, hogy az étel ízletességének megítélése szubjektív.

HH7C0067

Házi koszt vs. menzaétel

Gőgh Margit egy ideje szinte naponta más iskolai étkezdében fogyasztja a menüt, hogy elsőkézből tapasztalja az ételek minőségét, melyek elkészítési módját törvény szabályozza. „Úgy vélem, a szakácsnők kitesznek magukért, ehető és ízletes étkeket készítenek. Gond talán az egyének étkezési szokásaiban lehet, többen házi kosztot várnak el. Szükséges azonban megjegyezni, az iskolai étkezdékre szigorú előírások vonatkoznak nemcsak a felhasználandó élelmiszerek minőségét illetően, hanem a receptúrák is különféle szabályok alá esnek. Így például heti háromszor kell krumplit felhasználni, s a szakácsnőkön múlik, mennyire ötletesen oldják meg, hogy ez ne legyen unalmas. 1300 ételreceptből válogathatnak” – fogalmazott az osztályvezető. Hozzátette, a menzákról száműzték a sót (amire sok panasz érkezik), mivel Szlovákia nemzeti programot hirdetett a gyermekelhízás ellen.

L’ecsó a konyhában

A tavaly indított menza-népszerűsítő akciók során gyermekbarát ételkóstolással próbálták megszerettetni az iskolai étkezdéket. Az étkezők szó szerint megrohamozták a menzákat a kóstolós napokon, annál is inkább, mivel egy alkalommal kifejezetten tematikus animációs filmmel keltették fel a gyermekek érdeklődését: a L’ecsó című mesét követően valódi lecsót kínáltak. Bevált a diétás étkezés projektje, hiszen megduplázódott az ilyen menüt kérők száma: míg tavaly hatan, idén már tizenketten élnek a lehetőséggel. A szülők is személyesen győződhettek meg arról, milyen ételek kerülnek gyermekük elé a menzán. Bár ezzel a lehetőséggel eddig kevesen éltek, a szülők a jövőben is megkóstolhatják a menzás menüt: az érdeklődők Gőgh Margitnál jelentkezhetnek.

Több pénz a szakácsnőknek

Korábban nemcsak az étel minőségére érkeztek panaszok, hanem a menzán dolgozó szakácsnők is elégedetlenkedtek, hogy anyagilag nincsenek kellőképpen megbecsülve. Ezért az önkormányzat az évi mintegy 4 százalékos fizetésemelés mellett (ami mintegy 20 euró) még további, több mint 90 eurós fizetés-kiegészítést hagyott jóvá, így havonta hozzávetőleg 114 euróval magasabb bért kapnak az iskolakonyhai dolgozók.

A városi iskolakonyha gazdaságosságát tekintve Gőgh Margit kifejtette, az eddigi években több mint 200 ezer eurót emésztett fel a menzák fenntartása, a felújítást követően ez az összeg folyamatosan csökkent, és mintegy 12-13 ezer eurós spórolás tapasztalható, amit az iskolakonyhákon különféle fejlesztésekre, beruházásokra használnak fel.

Borka Roland,
fotó: Fűri Gábor

Kapcsolódó cikkeink:

Népszerűsítenék a menzákat Gútán

Kevesen étkeznek a menzán

Béremelés az iskolakonyhákon

Mit eszik a gyerek a suliban?

Top