Élvonalban a Selye Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola

Idén a Selye János Gimnázium lett a legeredményesebb gimnázium Nyitra megyében, míg az Ipari Szakközépiskola ezüstérmes helyen végzett a szakközépiskolák rangsorában. A magyar iskolák annak ellenére érnek el kiváló eredményeket, hogy hátrányban vannak a szlovákokkal szemben.


gimiudvar1
A magyar gimi évek óta dobogón végez

A nyitrai tanügyi hivatal minden évben elkészíti a középfokú iskolák rangsorát, melyeket a központi, minisztérium által elismert tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján állít össze. A 2015/16-os tanévben a gimnáziumok között a magyar tannyelvű Selye János Gimnázium végzett az élen egész Nyitra megyében, miközben az Ľ. J. Šulek Gimnázium – a komáromi szlovák gimi – a 6. helyet, a Marianum Egyházi Gimnázium a 25. helyet, a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium pedig a 26. helyet szerezte meg.

A szakközépiskolák rangsorában 2. lett a komáromi Ipari, 8. a szintén komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, 15. pedig az ógyallai Építőipari Szakközépiskola.

iparikep
Ezüstérmes lett az Ipari

A magyar iskolák jó szereplése azért is különösen elismerésre méltó, mert az értékelés során hátrányban vannak. Bizonyos magyar tanulókat érintő versenyeket ugyanis nem vesznek figyelembe – például a Tompa Mihály Országos szavalóversenyt – holott ennek szlovák megfelelőjét igen –, vagy más, magyarországi versenyeket, melyeken az itteni diákok sikerrel szerepelnek.

A sportversenyek összesített megyei rangsorában járásunkból főleg a komáromi iskolák szerepeltek jól: a Šulek Gimnázium a 2. helyet, a Selye a 4. helyet, az Ipari a 13. helyet, a Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola a 17. helyet, a Műszaki Szakközépiskola a 35. helyet, míg az ógyallai Építőipari a 36. helyet szerezte meg.

(csá)

Top