Eltűnnek a hagyományos okmánybélyegek

December elsejétől megszűnt a hagyományos, papír alapú okmánybélyegek árusítása a postákon. Az év végéig még felhasználhatjuk a meglévőket, de utána már csak az új, elektronikus megoldásokkal fizethetjük a hivatali illetékeket. A megmaradt okmánybélyegeket némi díjfizetés ellenében még jövőre is visszaveszik. 

A Szlovák Posta december elsejétől szüntette be a hagyományos okmánybélyegek árusítását. Az év végéig még használhatjuk a korábban vásárolt példányokat, január elsejétől pedig bizonyos illetékért visszafizetik azok árát. Visszavételkor a hagyományos okmánybélyeg árának 5 százalékát vonják le, amennyiben pedig sérült példányról van szó, úgy 10 százalékot.

20141201_142852

Jövő év elejétől a hivatali ügyintézés során digitális okmánybélyeget, vagy befizetésről szóló igazolást használhatunk. A lakosok okmánybélyeg automatákat – önkiszolgáló terminálokat – használhatnak, amelyek jelenleg a hivatalok harmadában megtalálhatók. Ezek esetében a készpénzes és a kártyás fizetés is lehetséges, ami után két elismervényt is kapunk. Az egyik a befizetésről szóló igazolás, a másik pedig egy e-okmánybélyeg. Az igazolás pontosan jelzi, hogy mire és mennyit fizettünk, de a hivatal pontos címét is feltüntetik rajta, mivel csak abban a hivatalban érvényes az e-okmánybélyeg, ahol az automata található.

Az első automaták már áprilisban megjelentek, később fokozatosan a rendőrség okmányirodáit és a közlekedésrendészeteket, továbbá a városok kataszteri hivatalait is felszerelték velük. Komáromban is ezeken a helyeken működnek jelenleg az okmánybélyeg automaták. Akadnak olyan hivatalok is, ahol nem is tervezik az automaták kihelyezését, például az adóhivatalokban.

A lakosok számára egy másik befizetési lehetőség is adott az e-okmánybélyegeket illetően, november elejétől már ún. illeték-nyilvántartási bizonylatot kérhetünk a nagyobb postafiókokban – Komáromban és Gútán is elérhető a szolgáltatás. Hasonlóan az eddig használatos okmánybélyegekhez 8 különböző értékben – 50 centtől 100 euróig – kérhető bizonylat a befizetett illetékről.

Januártól tehát a hivatalokban e-okmánybélyeggel, néhány helyen pedig software-pénztárral (a kiszolgáló programhoz kötött rendszerrel) fizethetünk, bankkártyával is. Ezeket a lehetőségeket egészítik ki a postai befizetési bizonylatok. Aktuális információk a www.e-kolky.sk oldalon találhatók.

(d)

Top