Elszámolás Nemesócsán

A múlt héten a helyi kultúrházban tartott lakossági fórumot Nemesócsa polgármestere, Magyarics Gusztáv. Arról tájékoztatta a helyieket, hogy a hivatalba lépése óta, az elmúlt másfél évben miként próbálta a tüzet oltani.

Nemesócsa az egyik legviharosabb önkormányzati múlttal megáldott település a járásban. Kusza gazdasági ügyek, kényszerfelügyelet, problémás szerződések és személycserék. A 7 tagú önkormányzat 3 tagja cserélődött ki 2010 végétől, a ciklus folyamán, és a polgármester is távozott. Magyarics Gusztáv 2012. októberében vette át a falu irányítását. A fórumon az elmúlt másfél év munkájáról tájékoztatta a lakosokat. Az elmúlt időszakban a kedélyek megnyugodni látszanak, erre utal az is, hogy a helyi kultúrház alig fele telt meg az érdeklődőkkel.

Magyarics elmondta, hogy szinte üres kasszával, de több mint 150 ezer eurós kifizetetlen számlával vette át a hivatalt. A legnagyobb tartozásuk (54 ezer) a szemételhordás kapcsán volt, és már folyamatban volt a végrehajtói végzés. Rá maradt a tornaterem ügyének a megoldása, ahol a támogatás visszafizetésén túl még száz százalékos büntetést varrtak a falu nyakába, így 242 ezer eurót kell Nemesócsának kinyögni. A 156 ezres tartozásaiból a falu 2013-ban közel 80 ezret törlesztett, és idén januártól megkezdték a tornaterem miatt kirótt összeg törlesztését. Jelenleg havi 5200 eurót fizetnek, de még nem tudják mi lesz a harmadik évben, mivel 3 év alatt kell rendezni a számlát. „A hivatalba lépésem óta egyetlen kifizetetlen számla sem maradt” – jelentette ki a polgármester, majd arra utalt, hogy a törlesztésekből mi mindent csinálhatnának, ha nem egy felelőtlen gazdálkodást örökölt volna.

Nemesócsán az égők cseréjével spórolni kezdtek a közvilágításon, felmondták a bérleti szerződést a tornateremmel, összevonták az iskola és az óvoda éttermét, az alpolgármester és két képviselő lemondott a fizetéséről. A polgármester alapfizetést kap. Szóba került a bérlakások építése, amit nem a falu, hanem befektetők fedeznének. A faluban nem zárták be a postát, mivel az önkormányzat hozzájárul a költségeikhez, de a helyi bank fiókja bezárt, csupán a bankomat automata üzemeltetését vállalták. A polgármester szerint a munkalehetőségek kérdése egy fontos feladat, mivel „katasztrofális a helyzet”. A közeljövőben több céget igyekeznek megszólítani, hogy Nemesócsán kezdjenek fejleszteni.

(kb)

Top