Először lesz boltzár

Pár hónappal ezelőtt a szlovák parlament elfogadta azt a törvényt, mely szerint állami ünnepeken – évente összesen 15 napon – zárva tartanak majd az üzletek. Július 5-én, szerdán lesz az első ilyen nap, amikor érdemes egy nappal korábban bevásárolni. Vannak kivételek a boltzár alól: például a gyógyszertárak és a benzinkutak.

ajto-e1411638816822

Júniusig a kiskereskedelemben dolgozóknak évente 3 és fél napnyi törvényben garantált szabadnapjuk volt. A törvényjavaslatot előterjesztő pozsonyi kormánykoalíció éppen azzal érvelt, hogy szeretnék védeni az elárusítókat, hogy ne kelljen ünnepnapokon is dolgozniuk. A júniustól hatályos törvény ezt garantálja. Összesen 15 állami ünnepnapon tartanak majd zárva az üzletek, a következőkön: január 1., január 6., Nagypéntek, Húsvétvasárnap, Húsvéthétfő, május 1., május 8., július 5., augusztus 29., szeptember 1., szeptember 15., november 1., november 17., december 25., december 26. December 24-én 12 óra után lép érvénybe a boltzár.

Kivételt jelentenek azok a kereskedelmi egységek, melyeknek nyitvatartása elengedhetetlen a lakossági igények szempontjából. Így a kötelező boltzár nem vonatkozik a gyógyszertárakra, az üzemanyagtöltő állomásokra, reptéri, kikötői, valamint kórházi üzletekre, a tömegközlekedéssel kapcsolatos elárusítóhelyekre, szuvenírboltokra.

További kivétel, hogy virágüzletek nyitva tarthatnak szeptember 1-jén a tanévnyitók miatt, ahol a tanulók gyakran köszöntik virággal pedagógusaikat, november 1-jén, mindenszentek ünnepén, hogy ne legyen gond virágokkal díszíteni a sírokat, továbbá május 8-án, amely ünnep közel eshet anyák napjához (május második vasárnapja), így szintén fontos lenne, hogy lehetőség legyen virágok vásárlására. Ezen módosítást három smeres képviselő, köztük a komáromi Vladimír Matejička javaslatára fogadták el.

Bővíthetik a napok számát

Felmerült az is, hogy a későbbiekben bővítenék a napok számát, melyekre a boltzár vonatkozna, ám előbb megvárják, hogy milyen lesz a hatása a mostani törvénynek, és a későbbiekben is konszenzusos megoldásra törekednének, ahogy most is. A jogszabályt egyébként ellenzéki pártok is támogatták, egyedül az SaS utasította el. A lakosság többsége ugyancsak egyetért a boltzárral, ezt több felmérés is igazolta. Pfundtner Edit (Híd) leszögezte, ez egy jó irányba tett szociális lépés, hiszen az üzletekben 200 ezer ember dolgozik, kétharmaduk nő, akiknek szükségük van a pihenésre az ünnepnapokon, hogy családi körben tölthessék ezeket.

Több mint három évvel ezelőtt, még az előző kormány idején már készült egy olyan javaslat, mely szerint vasárnapokon kötelezően zárva tartottak volna az üzletek, ám ez a jelenleginél jóval több szabadnapot előíró kezdeményezés végül elhalt, többen ellenezték. Magyarországon viszont a kormány erőből el is fogadta, hatályba is lépett, ám az átpolitizálttá váló intézkedés ellen sokan tiltakoztak, így később eltörölték a vasárnapi zárva tartást.

(csá)

Top