Elkezdődtek a Koldusopera próbái

Komárom. A múlt hétfői évadnyitó társulati ülés után kedden már a Koldusopera első olvasópróbájával vágott neki a 2023/2024-es szezonnak a Komáromi Jókai Színház. Bertolt Brecht és Kurt Weill zenés játékát Sebestyén Aba állítja színpadra.

A marosvásárhelyi színész-rendező erdélyi alkotócsapattal érkezett: Sós Beáta a díszleteket, Hatházi Rebeka a jelmezeket tervezi, míg Macaveiu Blanka a koreográfiáért felel.

Sebestyén Aba az első olvasópróbán egyebek mellett arról mesélt a komáromi társulatnak, hogy Brechtet, aki megújította a színházi szemléletet, s már-már agitatív módon igyekezett állásfoglalásra késztetni a közönséget, kicsit minden előadásába szereti bevinni, illetve szeret a brechti színház eszközeivel élni. A kérdés az, miként lehet eredetinek lenni ezzel a szöveggel kapcsolatban, amely legalább ötven bemutatót ért meg csak a magyar színpadokon. A rendező kiemelte, egyszerre szeretné megmutatni a Koldusopera szenvedélyes, romantikus történetét és az éles, okos, őszinte társadalomkritikát, amely mindig, minden esetben megtalálja a kapcsolódási pontot a jelennel.

A produkció szereplői a keddi olvasópróbán először találkoztak a díszlet- és jelmeztervekkel. Sós Beáta megemlítette, hogy egyik fő inspirációforrása a Szárnyas fejvadász-filmek világa volt: a fémes, rideg, túlszennyezett város, éles neonfényekkel megvilágítva. A jelmeztervekkel érkező Hatházi Rebeka a kortárs kabaré, a punk – illetve a punk kabaré, például a The Tiger Lillies –, valamint a német expresszionizmus világából merített ihletet.

Sebestyén Aba színész-rendező

A Koldusoperát október 6-án mutatja be a színház. Bicska Maxi szerepében Orosz Ákos m. v. látható, Peachumot, a kolduskirályt Mokos Attila, Peachumnét Holocsy Krisztina, a lányukat, Pollyt Gál Sára egyetemi hallgató alakítja. Tigris Brownként Szabó Viktort, Lucy szerepében Bencsík Stefániát, Kocsma Jennyként Kiss Szilviát láthatjuk, a Narrátor Szebellai Dániel. A további szerepeket Matusek Attila, Olasz István, Béhr Márton, Bernáth Tamás, Köleséri Sándor m. v., Fabó Tibor, Skronka Tibor, Nagy László, Molnár Xénia és Holocsy Katalin játssza.

A Komáromi Jókai Színház élő zenei kísérettel tűzi műsorára a Koldusoperát. Zenei vezető – Lakatos Róbert m. v., karmester – Ladislav Fančovič m. v., korrepetitor – Pálinkás Andrássy Zsuzsanna. A szövegkönyv Blum Tamás fordítása alapján készült; az előadás dramaturgja Kelem Roland m. v.

A most induló évad várható műsoráról még nyár elején tájékoztatott a komáromi színház. Eszerint a a Koldusopera után novemberben lesz a következő bemutató – Lázár Ervin-Tasnádi István: Hapcikirály című, gyerekeknek szóló zenés mesejátékát mutatják be. Decemberben egy vendégelőadás premierje következik, Mark St. Germain: Táncórák című szemléletformáló játékát láthatja majd a közönség a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciójában. Januárban Klaus Mann: Mefisztó című, nagy kihívást és nagy lehetőségeket rejtő karrierjátéka kerül bemutatásra. Márciusban Móricz Zsigmond: Úri muri című zenés színműve lesz látható. Májusban a kortárs cseh-szlovák irodalom üstökösének Daniel Majlingnak a Föltámadás című komédiájával ismerkedhetnek meg a nézők.

A 2023/24-es évadra nem hirdet külön stúdióbérletet a színház, viszont a bérletesek kedvezménnyel vásárolhatnak majd a kisszínpadi előadásokra jegyet. Érdemes lesz figyelni a színház műsorát, ugyanis remek vendégelőadásokat terveznek: jön a Káva Kulturális Műhely a Szigettel, a Terminál Workhouse a Játszóházzal és a Vígszínház a Béranyákkal.

Pár napja, a Bérletek Éjszakájával elindult a bérletvásár, a már megszokott bérletek mellett a közelmúltban bevezetett Mikszáth bérletet is kiválthatják a távolabbi régiókból érkezők, az előző évad óta elérhető a Csemadok bérlet (a kulturális szervezet országos tanácsával együttműködve), a Selye János Egyetem bérlet pedig most indul a felsőoktatási intézmény hallgatói és oktatói részére.

(d)

Top