Elkapták az állítólagos plakátfirkálót

KOMÁROM. Múlt hétfőre virradó éjszaka állítólag tetten érték a komáromi óriásplakátok összefirkálóját. Sokak megdöbbenésére nem egy fiatal suhanc a rongálások feltételezett elkövetője, hanem egy ismert komáromi vállalkozó, aki az egyik polgármesterjelölt támogatójaként az ellenfél hirdetését rongálta meg. A rendőrség nyomoz az ügyben, de már egy „ellenfirka“ is született a vállakozó üzletén elhelyezett plakáton.

Komáromban nem új jelenség, hogy a választási plakátokra becsmérlő, vagy egyéb feliratokat pingálnak. Az önkormányzati választások előtt Czíria Attila, az MKP és a Híd koalíciós polgármesterjelöltje vált a fekete festékszórós firkáló fő célpontjává. Múlt hétfőre virradó éjszaka lefülelték az állítólagos elkövetőt.

bilboard

„Tegnap éjfél előtt jelezték nekem, hogy egy ismeretlen férfi éppen lefújta az Ipari iskola előtti óriásplakátunkat. A helyszínre siettem, és két szemtanú elmondta, hogy tetten érték a fújatós embert és fénykép is készült róla“ – mesélte a történteket Czíria Attila a közösségi oldalon. „A helyi rendőrőrsön azonnal feljelentést tettem. Helyszíneltek – majd a fotó, az autó típusa és rendszáma alapján egyértelművé vált, hogy a rongáló B. V. helyi vállalkozó. A rendőrség még ekkor éjjel elő szerette volna állítani, de ő elhajtott a tett színhelyéről egy üres fekete festékes flakont hagyva maga után az ujjlenyomataival, amelyet a rendőrség már elemez. A bűncselekményről rendőrségi jegyzőkönyv készült“ – folytatta a polgármesterjelölt.

Telefonon többször próbáltuk elérni az állítólagos plakátfirkálót is, ám hiába kértünk visszahívást, nem jelentkezett. Az Új Szónak nyilatkozva azonban visszautasította a vádakat. A két szemtanúval – huszonéves fiatalemberekkel – sikerült beszélnünk, ők így mondták el a történteket: „Arra lettünk figyelmesek, hogy egy férfi az iparinál éppen firkálja az óriásplakátot. Megkérdeztük tőle, minek csinál ilyet? Nem válaszolt, csak az autójához, egy Mercedes terepjáróhoz sietett. Eldobta a festékszórós flakont, utána elővette telefonját, majd eltette. Róla és kocsijáról egy fényképet készítettünk“ – mondták, hozzátéve, egy ismerősüket értesítették az esetről, aki szólt Czíria Attilának.

Az ügy pikantériája, hogy a feltételezett rongáló rendszeresen részt vesz egy másik polgármesterjelölt, Stubendek László kampánytanácskozásain, egyike annak a 15 komárominak, akik aláírták a Stubendek függetlenkénti indulását szorgalmazó állásfoglalást. Stubendek László az ügy kipattanása után leszögezte: ahogy korábban is jelezte, helytelennek tart minden olyan megnyilvánulást, ami az egyes polgármesterjelölteket személyükben támadja. Egyúttal kijelentette azt is, hogy „elítéli a szimpatizánsai jó hírnevének rombolását, megcáfolhatatlan bizonyítékokat nélkülöző gyalázását“. „A programommal és a jövőképemmel kívánok foglalkozni, ugyanakkor azt is megértem, ha a túloldalnak használható elképzelések híján csak a hisztériakeltés marad“ – írta nyilatkozatában.

A firkálós történet egy nappal később folytatódott, ezúttal az említett vállalkozó üzletén lévő óriásplakátra pingált valaki egy sértő üzenetet – a vállalkozónak címezve. Ezzel kapcsolatban Czíria Attila is kijelentette, elítél bárminemű plakátrongálást és lejárató kampányt. Szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt hetekben koalíciós csapatuk 15 óriásplakátját rongálták meg fekete festékkel. „Ezek pitiáner dolgoknak tűnhetnek, de akár a választások eredményének befolyásolására is alkalmasak, így több feljelentést is tettünk az ügyben“ – hangzott el a tájékoztatón. A koalíciós jelölt kijelentette, a továbbiakban nem kíván foglalkozni az üggyel, az már a hatóságokra tartozik.

Božena Bruchterová rendőrségi szóvivő szűkszavúan válaszolt kérdéseinkre. Közölte, a bejelentés után a rendőrök dokumentálták az esetet, s vagyon elleni kihágásként vizsgálják.

(csaba)

(Cikkünk a Delta november 3-i számában jelent meg)

Top