Elindult a Felvidéki MentorprogramVajdaság és Erdély után Felvidéken is elindult a vállalkozói mentorprogram. A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Design Terminal együttműködésével megvalósuló program során a résztvevő vállalkozókat mentorrá képezzük, mentorált vállalkozások bevonásával. Mind a mentorok, mind pedig a mentoráltak felvidéki vállalkozók soraiból kerülnek a programba, ahol az utóbbiak igényei és szakterülete alapján választják ki a számukra megfelelő mentort.

A néhány hónapos képzés során a mentorált vállalkozásoknak nemcsak szakmai fejlődésre lesz lehetőségük, hanem kapcsolati tőkéjük bővítésére is. A mentor és mentorált párosok között szakmai találkozók segítik a közös munkát konkrét szakterületi kérdések mentén. Tematikus előadások, képzések is várják a résztvevőket, akik egymást is segítik majd vállalkozásfejlesztési témákban, csoportosan és egyénileg, konkrét kihívások és egyedi igények alapján. A szakmai programok mellett közösségépítő eseményeken erősítjük a közös munka hatékonyságát. A Felvidéki Mentorprogram nyitórendezvényét és egyben első mentorálását Komáromban tartottuk meg, október 21-én.

Készek segíteni egymást

A programhoz mintegy 80 vállalkozó csatlakozott, valamennyi magyarlakta járásból. Nagy öröm számomra, hogy ilyen szép számmal kapcsolódtak a kezdeményezéshez és még nagyobb, hogy olyan szinten tart a felvidéki vállalkozói közösség, hogy nem ellenséget, hanem szövetségest látnak egymásban, mernek segíteni a másiknak és megosztani tapasztalataikat egymással.

Az elmúlt évek során tudatosítottuk, hogy közösségünk megmaradása nemcsak kultúránk megtartásában és nyelvünk megmaradásában rejlik, hanem gazdaságunk megerősítésében is. Gazdaságunk megerősítését pedig a leghatékonyabban úgy érhetjük el, ha támogatjuk, fejlesztjük vállalkozóinkat, valamint összekötjük őket, ezzel is növelve kapcsolati tőkéjüket. Ezzel a céllal jött létre a szövetség, indult el a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program és ezt a célt szolgálja a Felvidéki Mentorprogram is.

A Covid és a mindenkori kormány nemtörődömsége miatt, amit a KKV szektor irányába mutat, nem könnyű ma vállalkozónak lenni Szlovákiában, holott a vállalkozói szektor fontos részét képezi a gazdaságnak, hiszen 50%-át adja a munkaerőpiacnak és több mint 30%-át a GDP-nek.

Úgy vélem, a vállalkozók azok a hétköznapi hősök, akik megmutatták, hogy szülőföldünkön, saját erőből is lehet értéket teremteni és megállni a lábunkon. Ez az az érték és kitartás, amire szüksége van a felvidéki magyar közösségnek a megmaradásához és bátran kijelenthetem, hogy a programhoz csatlakozók szerves részét képezik ennek a célnak.

Iván Tamás,
a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, a Baross Alapítvány igazgatója

Top