Élhetőbbé tenni a falut

Izsa. A Duna bal partján fekvő 1650 lakosú települést 2010 óta Domin István irányítja, akinek az elmúlt 8 év munkával, kihívásokkal és tanulságokkal teli időszak volt. Elmondható, hogy a község fejlődési pályára állt. A legutóbbi önkormányzati választásokon a lakosság ismét bizalmat szavazott Domin Istvánnak, így folytathatja a megkezdett munkát. A napokban nála jártunk, hogy értékelje az elmúlt időszakot, valamint beszéljen a tervekről is.

47684967_2493352760693566_2246902984032124928_n

„Az előző (2014-2018) választási időszakban 2 690 187 euró értékben sikerült pályázati pénzeket lehívni. A közvilágítás felújítására 249 622 eurót, a digitális kamerarendszer kiépítésére 121 915 eurót, az információs táblákra 7 783 eurót, a múzeum fejlesztésére 1 749 200,96 eurót, a lelátó építésére 10 000 eurót, az I. világháborús emlékmű felújítására 4 822 eurót, az óvoda fejlesztésére 87 350,97 eurót és a kultúrház felújítására 459 493,12 eurót nyertünk el. A munkanélküliek alkalmazásának elősegítésére a Munka, Szociális és Családügyi hivatalon keresztül megközelítőleg 325 000 eurót kaptunk, kulturális életünk fejlesztésére, helyi hagyományaink ápolására pedig közel 20 000 eurónyi összeget nyertünk pályázati úton” – sorolta az elmúlt ciklus eredményeit a polgármester.

„Az elért eredményeink bizakodásra adhatnak okot, de nem szabad elkényelmesednünk. Örömmel tölt el, hogy van iskolánk és óvodánk. Nem elégedhetünk meg azonban azzal, hogy vannak oktatási intézményeink, folyamatosan újítani is kell azokat. Már sor került a nyílászárók cseréjére és a tornaterem tetőszerkezetének rekonstrukciójára. Az elmúlt években részben önerőből kezdtük folyamatosan újítani a járdáinkat. A Komáromi és a Fő út járdáinak kialakítása ügyében folyamatosak az egyeztetések a Szlovák Útkarbantartó Vállalattal, hiszen ez a felület az ő tulajdonuk. Ennek részeként kívánjuk a Káptalan utca, illetve a hidroglóbuszhoz vezető utca buszmegállóinak biztonságos kialakítását is véghez vinni. Céljaink között szerepelt a kanálisaink kitisztítása, amiben szintén előreléptünk hathatós külső együttműködésnek köszönhetően. Ígéretünkhöz híven kiemelt figyelmet fordítottunk a temető karbantartására. A komposztálót egyre többen használják a településen. A buszmegállóink átépítése is megtörtént, a várakozó helyek új pléhezést kaptak egy vállalat támogatásának köszönhetően. Folyamatosan épül a sportpálya és környéke. Sportolóink megújult öltözőt használhatnak. A sportot kedvelők pedig nemrégiben kaptak korszerű, fedett lelátót, ahol kényelmesen szurkolhatnak csapatunknak” – tájékoztatott Domin István.

„Nem titkolt célunk, hogy településünkön tartsuk a családokat. Ennek tudatában kezdünk hozzá a kultúrház korszerűsítéséhez, továbbá folytatjuk oktatási intézményeink felújítását. Idén befejeződik a Szent Erzsébet Faluközpont kiépítése. Az épületben helyet kapnak lakások, de orvosi rendelő, gyógyszertár, posta és különféle szolgáltatások is kerülnek ide. A múzeum további fejlesztésével a faluban való hasznos szabadidő eltöltését kívánjuk elősegíteni.

A gyűjtőudvar létesítésére leadott pályázatunk elbírálás előtt áll. Ezzel a környezettudatosságot, a szelektív hulladékgyűjtést kívánjuk erősíteni. Élhetőbbé akarjuk tenni a faluközpontot parkosított területekkel, kulturált parkolókkal, piactérrel. Újabb lelátórészt kívánunk építeni a sportpályán immár a mérkőzésre gyerekeikkel érkezők számára. Fel kívánjuk újítani a temetőt övező kerítést. Bővíteni szeretnénk a falu járdahálózatát. A közeljövőben benzinkút is épül településünkön. Az önkormányzat célja, hogy saját kezünkbe vegyük a dolgainkat. Ezért hoztunk létre egy olyan saját vállalatot, ami a községben elvégzendő munkákat maga biztosítja és végzi, illetve a lakáskezelést is át tudja vállalni. Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy Izsa immáron két esztendeje nem vett fel hitelt, ami a község javuló gazdálkodását mutatja. Beadásra váró pályázataink a szennyvízcsatorna-hálózat bővítését, a víztisztító állomás bővítését, bölcsőde kiépítését, az iskola tornatermének teljes rekonstrukcióját, a tűzoltószertár felújítását, illetve egy multifunkciós sportpálya megépítését szolgálják. Úttisztító autót vásárolunk, hogy a mezőgazdasági gépek utáni szennyeződésektől megtisztítsuk útjainkat mindenki megelégedésére. A közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében sebességkorlátozó táblákat helyezünk ki több utcában.

Közel nyolcszáz ember hite óriási erőt ad a folytatáshoz. Mozgalmas négy év áll előttünk. Mégis, azt gondolom, hogy a legfontosabb feladatunk, hogy működő, összetartó közösséggé kovácsoljuk az izsaiakat és mindenki jól érezze majd magát itthon, Izsán” – zárta nyilatkozatát Domin István.

(miriák)

Top