Életműdíjban részesült Stubendek István

Életműdíjat vehetett át Stubendek István zenepedagógus, a Concordia Vegyeskar karnagya az október 14-én megtartott XI. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj nagyszabású ünnepélyes díjátadó gáláján. A felvidéki zenei élet legrangosabb elismerését idén a szakmai kuratórium a dunaszerdahelyi Opera Triónak ítélte oda.

Stubendek István

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központban megtartott gálaműsort a múlt év Harmónia díjasa, Kristóf Réka operaénekes nyitotta meg. A sokszínű zenei programmal tarkított gálán közreműködött továbbá Patkoló Anikó és Rácz Csaba, Aron Hodek & The Pocket Crew, a Klinika zenekar, Manuša – Júlia Kozáková.

A Harmónia díjkiosztó gálán kezdetektől fogva Életműdíjat is adományoznak. Idén a kuratórium (Lakatos Róbert brácsaművész, Buják Andor zeneszerző-zenész, Cseh Tamás hegedű- és brácsaművész, Emmer Péter gitáros-dalszerző, Madarász András zenész-énekes, Szalay Szilvia zenepedagógus, Vadkerti Imre énekes, Vida Igor zenész) egyhangúlag a komáromi Stubentek Istvánt tartotta méltónak az elismerésre. A díjazott példaértékű munkásságát pályatársa, Stirber Lajos karnagy méltatta. Elismerő szavakkal idézte fel Stubendek István pedagógusi és karnagyi pályájának töretlen ívét, melyet 1971-ben a Királyhelmec melletti kis faluban, Bolyban kezdett. A budapesti Felsőfokú Karnagy-képzőn szerzett tudását immár több mint negyven éve Komáromban kamatoztatja. Neki köszönhetően indult újra a kezdetekben még zene-ének tagozatos Mariánum Egyházi Iskola, de ő alapította a mára Aranysávos és KÓTA díjas Concordia Vegyeskart is, mely egységes hangzásával, kiemelkedően gazdag repertoárjával nem csupán Európa számos országában, de a tengeren túl is lenyűgözte e klasszikus zenei irányzat rajongóit.

Jánoska Tibor

A három idei jelöltről –– Opera Trió, Jánoska Tibor és Farkas Attila – forgatott bemutatkozó kisfilm levetítése után előbb a közönségdíj átadására került sor, melyet ezúttal a királyfiakarcsai zongorista, a Fortissimo zenekar alapítója, Jánoska Tibor vehetett át.

Lakatos Róbert, a VMK igazgatója felszólalásában hangsúlyozta, hogy a Harmónia-díj létjogosultsága vitathatatlan, hiszen olyan nagyszerű magyar zenei előadók élnek köztünk, akik világszínvonalat képviselnek. „Célunk, hogy ez minél több emberhez eljusson, és eljöjjenek városunk rendezvényeire, mert országos viszonylatban is egyedülálló az a színvonalas kulturális kavalkád, amit Komárom rendszeresen nyúlt a közönségnek” – tette hozzá. Lakatos Róbertre ezt követően még egy megtisztelő feladat várt. A XI. Harmónia díj átadása, melyet idén a Kevicky Tünde, Kollár Katalin és Kovács Nagy Andrea alkotta dunaszerdahelyi Opera Triónak ítélt oda a kuratórium.

Opera Trió

A kétórás gálaműsort hivatalosan Kozma Orsi & Cseke Gábor Duó koncertje zárta, de az előtérben ismét felcsendült az ének, ugyanis a Concordia Vegyeskar tagjai egy rögtönzött, megható öröménekléssel köszöntötték karnagyukat, az immár életműdíjas Stubendek Istvánt.

JN.

Top