Életmentő lehet az új szolgáltatás

RÉGIÓ. Sok fontos adatot tudhatnak meg egy betegről a mentőorvosok egy új szolgáltatásnak köszönhetően, mely akár életet is menthet. Az újítás egyelőre csak a Dôvera egészségügyi biztosító ügyfeleit érinti.

04

A Dôvera egészségügyi biztosító ugyanis a régiónkban tevékenykedő ZaMED mentőszolgálattal, továbbá a Falck Záchranná mentőszolgálattal együttműködve indította el a Biztonságos Gyógyszerek 112 (Bezpečné lieky 112) elnevezésű szolgáltatást.

Ennek lényege, hogy a segélyvonalat tárcsázó páciensekhez kiérkező mentősök rögtön a helyszínen fontos információkhoz juthatnak a segítségre szoruló betegről. A Dôvera ugyanis lehetővé tette, hogy a mentősök egy okostelefon vagy tablet segítségével bármikor hozzáférjenek online adatbázisukhoz. Ebből a mentősök akár a helyszínen is megtudhatják páciensük nevét, korát és más személyes adatait, de ami sokkal fontosabb, sok egészségügyi információt is. Kiderülhet, milyen betegségekkel kezelték korábban, milyen gyógyszert írtak fel neki, ezeket az orvosságokat kiváltotta-e a gyógyszertárban, ki a háziorvosa, milyen szakorvosok milyen problémával kezelték korábban, esetlegesen allergiás-e valamilyen hatóanyagra, élelmiszerre. Ezek és további egészségügyi információk is időrendi sorrendben tekinthetők át , és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mentést végzők minél gyorsabban tudják alkalmazni a beteg számára leghatékonyabb kezelést.

„Gyakran olyan embereknél kell beavatkoznunk, akik többféle gyógyszert szednek, ugyanakkor nem tudják ezek pontos nevét, és egy kritikus helyzetben még családtagjaik segítségével sem tudják megnevezni azokat. Az új szolgáltatásnak köszönhetően azonban tableteinken gyorsan megjelennek ezek az információk, ahogy az is, mikor, milyen diagnózisra írta fel az orvos, s a beteg valóban kiváltotta-e a kérdéses gyógyszert“ – mutatott rá az újdonság előnyeire Matej Polák, a ZaMED mentőszolgálat igazgatója. Hozzáfűzte, ha szükséges, a mentősök telefonon felhívhatják a beteg kezelőorvosát, így további kulcsfontosságú információkhoz juthatnak, melyek adott esetben életmentőek lehetnek. Nem ritka az olyan eset sem, amikor a páciens egyáltalán nem képes kommunikálni, ilyenkor még inkább felértékelődnek az így hozzáférhető egészségügyi adatok.

Martin Kultan, a Dôvera vezérigazgatója elmondta, a speciálisan a mentőszolgálatok igényeire szabott programot néhány hónap alatt fejlesztették ki a már meglévő online szolgáltatásuk alapján, mégpedig a ZaMED mentőszolgálat megkeresése nyomán. A Dôvera biztosító készen áll arra, hogy más mentőszolgálatok számára is elérhetővé tegye az online adatbázisukat. Mivel figyelnek a személyes adatok védelmére, a páciensekkel kapcsolatos egészségügyi információkhoz akkor lehet hozzáférni, ha megadják az egészségügyi kártyán is szereplő születési számot, illetve az azonosító számot is. Az ügyfeleknek arra is van lehetőségük, hogy már előzetesen beleegyezésüket adják az adataikhoz való hozzáféréshez – ezt a biztosító weboldaláról elérhető elektronikus fiókjukban tehetik meg.

(csá)

Top