Élet költözik a várba

A Comorra Servis 100 ezer eurós támogatást kapott egy gáztalanító rendszer kiépítésére, mely a komáromi termálfürdőben a vízzel együtt feltörő metángázt hasznosítaná. A központi erődben, a kaszárnyaépületben mégsem nyílik elitóvoda, viszont helyette egy szállót, vendégszobákat alakítana ki egy civil szervezet, miközben a komáromi szekeresgazdák is ebben az épületben rendeznék be székhelyüket. A Villa Camarum civiljei pedig a belvárosban kapnak bérbe egy ingatlanrészt.

strand-2-e1476950642199

Újra hasznosítják a komáromi termálfürdőben feltörő metánt

Ismét akadozott a képviselő-testület munkája a múlt csütörtöki ülésen (még március 9-én), csak az interpellációk több mint másfél óráig tartottak. Azért néhány fontos és sokakat érintő döntés így is született.

A legnagyobb vita a Comorra Servis városi járulékos szervezet kérvénye kapcsán alakult ki. Nagy Tamás, a komáromi termálfürdőt is üzemeltető cég vezetője 100 ezer eurót kért a várostól egy gáztalanító berendezés beszerzésére, illetve az ezzel kapcsolatos rendszer kiépítésére. A fürdőben ugyanis az egyik furatból a termálvízzel együtt 70 százalékban tiszta metángáz tör fel – 12 köbméter óránként. A közegészségügyi hivatal viszont jelezte, a metánt nem szabad a levegőbe engedni. Sőt, szinte pocsékolás is, mivel a feltörő gázzal fűteni lehet például a fürdő épületeit, illetve villamos áramot is elő lehet állítani, ami együttesen szép summával – nagyjából évente 60-65 ezer euróval – csökkentheti a működési költségeket. Ezért a Commora Servis több olyan céggel is felvette a kapcsolatot, amely gáztalanítókkal, a feltörő gáz felhasználásával, illetve raktározásával foglalkozik. Végül a Szolnokon és környékén már hasonló rendszereket kiépítő magyarországi Riáma-First Kft. nyerte a nemzetközi versenytárgyalást, így a komáromi strandon is ők valósíthatják meg a 217 ezer euróba kerülő gázhasznosító beruházást.

A képviselők egyetértettek abban, hogy hasznos dologról van szó, viszont többen rámutattak, hogy egy hasonló berendezés már működött a fürdőben nagyjából 8-10 évvel ezelőtt. Mi lett ezzel a nem olcsó berendezéssel, ami papíron még mindig szerepel a város leltárában? – tették fel a kérdést többen is. A hivatalvezető kijelentette, a berendezés eltűnt. Az elhangzottakból az szűrhető le, hogy már évek óta csak papíron létezik ez a régi gáztalanító, illetve néhány évig a szabad ég alatt hevert, teljesen tönkrement, és korábban már a rendőrség is vizsgálódott az ügyben. Csintalan Miklós főellenőr leszögezte, a tavaly elindult rendkívüli városi leltározásról szóló jelentése napokon belül elkészül, és ebből az eltűnt berendezés kérdésére is választ kaphat a testület.

Keszegh Béla alpolgármester javasolta, hogy a város ne adjon közvetlenül 100 ezer euró támogatást, hiszen a beruházás költségeit a Comorra Servis törlesztheti az évente megspórolt 60 ezerből is, és így idén 100 ezer euró maradna más kisebb városi fejlesztésekre, például a megyeházára, az őrsújfalusi kultúrházra. A képviselők többsége azonban inkább az eredeti javaslatot támogatta, azaz azonnali 100 ezer eurós támogatást hagyott jóvá a rendszer kiépítésére. A fennmaradó 117 ezer eurót a Comorra Servis az éves városi dotációból fedezi.

Szekeresgazdák és szálló a várban

Tavaly szeptemberben a képviselők megszavazták, hogy a Stará pevnosť Komárno nonprofit szervezet 35 évre bérbe vehesse a komáromi Újvárban található kaszárnyaépület egyik földszinti szárnyát azzal a céllal, hogy miután felújította, ott magánóvodát indítson be. Most viszont a szervezet jelezte, nem sikerült támogatást szerezniük óvodával kapcsolatos elképzelésük megvalósítására, ezért inkább a kaszárnyaépület egy másik részét szeretnék bérbe venni 35 évre, ahol egy szállodát, pontosabban alacsonyabb standardú, többágyas szobákat alakítanának ki szállóvendégek számára, a szükséges egyéb helyiségekkel együtt. A képviselők rábólintottak a kérvényre, azt tartva szem előtt, hogy a várba minél hamarabb új élet költözzön, illetve a kaszárnyaépület érintett része – a felújított Lipót-kaputól balra, az első emelet – megújulhasson. A nonprofit szervezet évi 12 ezer euróért kapja meg az ingatlanrészt, melyet a beruházott összegből leszámolnak. A képviselőknek még egyszer végleg jóvá kell hagyniuk a bérleti szerződés pontos szövegét.

TE-1215, Szekeresgazdák

Ugyancsak jóváhagyták a Komáromi Szekeresgazdák Hagyomány­őrző Egyesületének kérvényét, melynek értelmében a kaszárnyaépület három, földszinti helyiségébe költözhetnek (ugyancsak a Lipót-kaputól balra eső részbe), itt alakíthatják ki székhelyüket. Az egyesület ingyen kapja bérbe 25 évre a helyiségeket, ahol a komáromi szekeresgazdák hagyatékát, hagyományos viseletét, életmódját bemutató kiállítást kívánnak nyitni a jövőben.

Civilek a Zichy palotában

A népszerű Mi Karácsonyunk és Komálom Gyerkőcfesztivál rendezvényeket szervező Villa Camarum polgári társulás is nagyon előnyös feltételek mellett bérelhet belvárosi helyiségeket a várostól. A képviselők döntése értelmében (ha áprilisban végleg rábólintanak) évi 100 euróért a Zichy palota három helyiségben rendezkedhetnek be, többek között gyermekfoglalkozásokat tartanának itt, illetve kiállítótermet is kialakítanának. Elhangzott, az aktivisták megérdemlik a kedvező feltételeket, hiszen számos közérdekű, önkéntes tevékenységet végeztek a múltban, a kérdéses ingatlanrészt pedig 5 éve hiába próbálja a város bérbeadni piaci áron. Egyelőre ez sem végleges döntés, most a szándékot szavazták meg.

(csaba)

(Cikkünk a Delta március 13-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Csúcson a várlátogatók száma

Kik költözzenek a várba?

Milliókra lenne szükség

Top