Ekhósszekér Fesztivál: kitehették a megtelt táblát

Őrsújfalu. A legek fesztiválja volt az idei, jegyezte meg Várady Kornélia, a nyolcadik Ekhósszekér Fesztivál egyik szervezője a nemzetközi színjátszó találkozó végén. Több résztvevőt el sem tudtunk volna szállásolni, tette hozzá. Két nap alatt mintegy nyolcvanan álltak a falu felújításra váró kultúrháza színpadára július első hétvégéjén.

SONY DSC

Jókai Ági

Pénteken Jančík Dóra, az Euróba-bajnok táncoslány után Jókai Ági színésznő adta elő népdalokból, versekből, sanzonokból válogatott estjét, Szőcs Henrik, a friss diplomás magyarországi zeneakadémiai növendék zongorakíséretével. Végül a vendéglátó ÉS?! Színház tagjai, György Ádám, Jančík Kriszta, Mészáros György, Nagy László, Panyi Ágota, Panyi Gergő, Panyi Zoltán, Várady Nelli, Zsidek Pál olvasták fel Urs Widmer 1996-ban bemutatott Top Dogs című színművét, Szabó Csilla rendező irányításával és közreműködésével.

SONY DSC

ÉS?! Színház

A királyhelmeci Speciális Alapiskola Varázskerék csoportja Doja, a cigánytündér című, Pirigyi Mária, Dakos Szilvia és Szabó Alica rendezte előadása nyitotta a július hatodikai szombat délutánt. Az idei Duna Menti Tavasz országos bábos és gyermekszínjátszó-fesztiválon, Dunaszerdahelyen díjesőben részesítették a megható produkciót, amely ezúttal is vastapsot kapott. Akárcsak az őket követő kéttagú füleki MeseFigurák társulat, azaz Bódi Andrea és Gyetvai Viktória, akik tárgyakkal bábozva mutattak be ismert meséket, az előadás végén a közönséget is megénekeltetve. Az áprilisban alakult komáromi Selye Egyetemi Színpad előadása zárta a szombati program első részét. Csuhaj Sándor, Károly Zsolt, Papp Ádám, Tóth Márk és Zsidek Pál, Karinthy Frigyes: Hamlet a mellényzsebben című vidám játékát adták elő, Várady Kornélia rendezésében.

SONY DSC

Selye Egyetemi Színpad

Szentegyházi, rugónfalvi, lövétei és péteri, székelyföldi, illetve magyarországi színjátszókból álló csoport játszotta ezután A rátóti asszonyok című egyfelvonásost, György László rendezésében. Az Ekhósszekér Fesztiválra újoncként érkezett körmendi KASZT társulat követte őket, két kacagtató jelenettel. Két jelenetet hoztak az őrsújfalui örömszínházba a székelyföldi Rugónfalva Vadrózsák színjátszó csoportjának a tagjai is, Zsidó Zsuzsa rendezésében, a Buszmegálló és a Bosszú címűket. A Jóeszű bakfis című vásári komédia ősbemutatóját tartotta az idén az Ekhósszekér Fesztiválok állandó fellépője, a pápai Szó és Kép Színpad. A művet magyar népmese alapján Csukárdi Sándor írta és rendezte. A szereplők néhány nézőt is a pajzán játékba vontak, kinek kisebb, kinek nagyobb feladatot adva.

SONY DSC

MeseFigurák társulat

Czézár Zsolt, Kiss Feró és Szabó Krisztián, a Rugónfalvi Ifjúsági Fórum tagjai nyitották a harmadik részt a Micsoda pályázó! című jelenettel. Végül a magyarországi Márkói Kamara Tehátrum társulata adta elő Az erőszakos Faragó című egyfelvonásost, Kiss György rendezésében, Lakner Antallal a címszerepben. A fesztivál résztvevői hajnalig ropták a táncot DJ Grassl Jan retródiszkójában.

Kép és szöveg: -bárány-

Top