Egyelőre zárva tart a Tátra mozi

Komárom. A járványügyi intézkedések további enyhítése részeként múlt hét szerdától ismét megnyithattak a mozik, színházak, és legfeljebb 100 személy részvételével lehet már tartani sport-, kulturális vagy más rendezvényeket is. Mindezt szigorú óvintézkedések betartása mellett. A komáromi Tátra mozi egyelőre zárva tart.

Az előírások szerint a nézőtéren egymástól két méter távolságban ülhetnek a nézők, egymás mellett, illetve dupla ülésben kizárólag családtagok vagy partnerek foglalhatnak helyet. A működtetőnek minden vetítés előtt dezinfikálnia kell a kilincseket, a karfákat, étel-ital árusítása pedig továbbra is tilos.

„Nagyon örültünk, amikor a kormányfő bejelentette, hogy május 20-ától ismét kinyithatnak a mozik, de a feltételek részletes áttanulmányozása után lelkesedésünk sajnos alábbhagyott – nyilatkozta lapunknak Csóka Erzsébet, a mozi marketingvezetője. – Kis mozi a miénk, 160 férőhelyes, viszont a nézők közti kétméteres távolságok betartásával, ami a sorok közti távolságokra is értendő, tehát nemcsak minden második ülést, hanem minden második sort is üresen kell hagyni, egyszerre legfeljebb 45-50 embert engedhetünk a nézőtérre. Figyelembe véve, hogy a jegybevétel fele a forgalmazót illeti, így, ha úgymond ’teltházzal’ vetítenénk, akkor is ráfizetéses lenne számunkra.” Nagy érvágás a mozik számára az is, hogy egyelőre nem árusíthatnak rágcsálni- és innivalót, amiből bevételeik jelentős része származik. Csóka Erzsébet szerint ez igazságtalan velük szemben, hiszen a vendéglők, éttermek is megnyithattak, és már nemcsak elvitelre főzhetnek, hanem a helyszínen is felszolgálhatják az ételt. Éppen ezért a Mozi-üzemeltetők Szövetsége (Združenie prevádzkovateľov kín) tárgyalásokat kezdeményezett a központi Közegészségügyi Hivatal illetékeseivel az enyhítés ügyében. „Ugyancsak nagy érvágást jelent, hogy vasárnaponként nem vetíthetünk, hiszen éppen a vasárnap a családi mozizás napja – mutatott rá a marketingvezető. – Mindezeket figyelembe véve a mozi tulajdonosával közösen úgy döntöttünk, hogy még nem nyitunk ki, reméljük, a szövetség mielőbb el tud érni további enyhítéseket, főleg az büfé nyitását és a vasárnapi vetítést illetően. Úgy tudjuk, egyelőre sok mozi kivár. Nagyon bízunk benne, hogy az első júniusi hétvégén már fogadhatjuk a látogatókat.”

mozi

Csóka Erzsébet arra is rámutatott, hogy a filmforgalmazók is abban érdekeltek, hogy a mozik többsége egyszerre kezdje vetíteni a premierfilmeket. A nagy kasszasikerrel kecsegtető új filmek bemutatóit pedig inkább őszre, vagy jövőre halasztották, amikor várhatóan ismét normál üzemmódban működhetnek a mozik.

„Már több mint 2,5 hónapja zárva vagyunk, ami minket is nehéz anyagi helyzetbe hozott, egyelőre azonban nem váltunk meg egy alkalmazottunktól sem – mondta. – Most azonban hűséges nézőinkhez fordulunk azzal a kéréssel, hogy bár vetítés nem lesz, vásároljanak ún. virtuális jegyet, ezzel átsegítve a mozit ezen a nehéz időszakon. A részletekről facebook-oldalunkon tájékoztatunk.”

(vkm)

Top