Égetővé vált az útjavítás Bajcson

Évek óta nagy gondot okoz a Bajcshoz tartozó majorokban lakók számára a helyi utak katasztrofális állapota. Április utolsó harmadában, önkormányzati beruházás keretében, Haraszton meg is kezdték az útjavítást.

Jóval a rendszerváltás előtt kiépített út az elmúlt fél évszázad során a mezőgazdasági gépek súlya alatt szinte teljesen eggyé vált a földdel. Nyáron porzott, esőben sártengerré vált, télen meg inkább hasonlított jégpályára, mint útra. A lakosok – ki-ki temperamentuma szerint – panaszkodtak vagy éppen bosszankodtak. „Valóban áldatlan állapotban volt már az út, ezért a jó idő beköszöntével ennek felújítását tartottuk az egyik legfőbb feladatunknak. A majorokban élők is bajcsi lakosok, itt adóznak, ezért úgy gondolom, őket ugyanolyan körülmények illetik meg, mint azokat, akik közvetlenül a községben élnek” – fejtette ki Bachorec Ferenc polgármester.

A szóban forgó utat még az állami gazdaság működésének idején fektették le. A rendszerváltás után azonban a gazdaság tönkrement, az úttal meg, amely valójában a nagyszombati egyházmegye tulajdonában lévő földterületen halad keresztül, senki sem törődött. „A mostani felújítás során kavicsos aszfaltzúzalékkal borítjuk be. Jó lett volna leaszfaltozni, de azt az önkormányzat nem tudta volna kigazdálkodni. A helyzet orvoslása viszont égető volt, ezért úgy döntöttünk, nem próbálkozunk pályázatokon keresztül, hanem teljes mértékben önerőből finanszírozzuk a hozzávetőleg 3500 eurós karbantartást. A lakosok örömmel fogadták ezt a megoldást is, hiszen így időjárástól függetlenül gond nélkül tudnak majd közlekedni” – tájékoztatott a polgármester.

JN.

Top