Drágulhatnak a húst tartalmazó áruk

Az Európai Parlament azt szeretné, hogy a feldolgozott élelmiszerek, például a pizza vagy a fagyasztott lasagna esetében is fel legyen tüntetve a felhasznált hús származási helye. Brüsszel arra figyelmeztet, ezzel akár 15-50 százalékkal is emelkedhetnek az árak. 

Az élelmiszergyártóknak tavaly is változtatniuk kellett termékeik csomagolásán: Brüsszel nagyobb betűméretet és további kötelező információk feltüntetését írta elő. A kész húsárukon már most is megtalálható, hol tenyésztették vagy vágták le az állatot, amelyből az áru készült. A feldolgozott termékek csomagolásán, mint például az előresütött fasírtgolyók vagy a fagyasztott lasagna, azonban ezek nem szerepelnek. Az Európai Parlament azt várja az Európai Bizottságtól, hogy készítsen egy jogszabálytervezetet erre vonatkozóan, és tegye kötelezővé a felhasznált hús származási helyének feltüntetését is.

fasirtocska

Az Európai Bizottság felméréseiből kiderült az is, hogy az európai lakosság a feldolgozott húst tartalmazó árukon a származási hely feltüntetését valóban szívesen látná: a termék ára, kinézete, íze és eltarthatósága után ez az egyik legfontosabb szempont a vásárlás során. Az ezzel járó többletköltséget viszont nem szívesen fizetnék ki. „A kötelező címkézés nemcsak a fogyasztóknak, de a húskészítmények gyártóinak is a javát szolgálja majd. Javul majd a követhetőség az élelmiszerláncolatban, a gyártók pedig könnyebben választhatnak majd a beszállítók közül” – áll az Európai Parlament álláspontjában.

Az Európai Bizottság ezzel egyidőben az árak emelkedésére is számít. A Bizottság szerint azzal, hogy a csomagoláson feltüntetik majd az állam nevét, ahonnan a hús származik – ez nem feltétlenül csak egy országot jelent – akár 15-50 százalékkal is nőhetnek az élelmiszergyártók költségei. A Szlovák Élelmiszeripari Kamara szerint ez az élelmiszerek árában is megmutatkozik majd. A gyártó ugyanis ezek után valószínűleg egyetlen megbízható beszállítót keres majd a több helyett, utóbbi pedig felismerve kulcsszerepét, emelheti az árakat. A változtatásra azonban még várni kell: az Európai Parlament egyelőre nem fogadott el erre vonatkozólag semmilyen irányelvet vagy rendeletet, ennek előkészítése akár három évig is eltarthat.

(sza)

Top