Drágul a gáz és a villany



Decembertől átlagosan 6 százalékkal emelkedik a lakossági gáz ára, januártól pedig 6-7 százalékkal drágul az elektromos áram is a háztartások számára. A gazdasági miniszter szerint a magas világpiaci árak tükröződnek a hazai drágulásban, az ellenzék szerint viszont a kormány a hibás.

gaz

„Az elmúlt két évben nem emelkedtek a lakossági energiaárak Szlovákiában, de közben nagyjából 40 százalékkal drágult a gáz és a villany világpiaci ára. Ha a piachoz igazítanánk a gáz és a villany lakossági árát, akkor az új évtől 15-20 százalékos drágulás jönne” – jelentette ki Peter Žiga gazdasági miniszter, aki szerint a kormány beavatkozásának köszönhető, hogy ennél jóval kisebb mértékű lesz a drágulás, csupán olyan nagyságú, hogy az áram- és gázszolgáltató vállalatok ne legyenek veszteségesek. Várakozásai szerint a villany ára 6-7 százalékkal drágulhat januártól, míg a gáz ára de­cembertől 6 százalékkal. Utóbbi kérdésben már döntött is a lakossági energiaárak alakulásában illetékes Árszabályozási Hivatal (ÚRSO).

A parlamenti ellenzék is elismeri, hogy az energiaárak világpiaci ára jelentősen emelkedett, ugyanakkor Ľubomír Galko (SaS) képviselő szerint a polgároknak azért is többet kell majd fizetniük, mert a kormány rájuk terheli a veszteséges szénbányászat állami dotációját, amivel évi 115 millió eurót vesznek ki az emberek zsebéből.

A várakozások szerint egy átlagos háztartásban, ahol gázzal főznek, fűtenek és a melegvizet is így állítják elő, havi 4 euróval emelkedhet a gázszámla. Ahol villannyal fűtenek és melegítik a vizet is, ott várhatóan havi 6 eurós pluszkiadással kell számolni. Az ellenzéki politikus szerint ennél is drasztikusabb drágulás jöhet, a háztartásoknak évi 100 euróval (havi 8-9 euróval) többet kell majd energiára költeniük.

(d)

Top