Dráfi Mátyás kapta a Pro Probitate díjat

Dráfi Mátyás színművész kapta az idei Pro Probitate – Helytállásért díjat. A Komáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas, érdemes művésze, örökös tagja Dunaszerdahelyen, a Vermes-villában rendezett ünnepségen vette át a díjat december elsején. 

drafi

A díjat 1994-ben alapították az akkori Együttélés és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM) – a későbbi Magyar Koalíció Pártjának elődpártjai – parlamenti képviselői a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére. A díjat minden évben kiosztják, a felvidéki magyar közösség egy-egy olyan jelentős személyiségének vagy szervezetének adományozzák, aki kiállásával, a magyar közösség számára példamutató viselkedésével érdemelte ki ezt az elismerést.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke felszólalásában Dráfi Mátyás szakmai életútját méltatta. Kiemelte: a színművész pályájának kezdetétől mind a mai napig a felvidéki magyar közösséget szolgálta. Hozzátette: művészi pályájának – több, mint két és fél száz szerepet jelentő – öt évtizede során szakmai szülőföldjén vállalta a kultúrmissziót, s olyan művész volt, aki soha nem akarta elhagyni szülőföldjét s a helyi közösséget. A díjátadón Berényi József MKP-elnök és Csáky Pál EP-képviselő is hangsúlyozta a Helytállásért díj üzenetét.

Dráfi Mátyás a díj átvételét követően meghatódva mondott köszönetet, hozzátéve, az elismerés további erőt ad eddigi tevékenysége folytatásához.

(d) (fotó:mkp.sk)

Top