Díjazták a Monostori hidat

Jelentős szakmai elismerésben részesült az új komáromi Duna-híd. A 2020-2021-es Év Építménye elnevezésű szlovákiai versenyen megnyerte a Kivételes és progresszív tervezési megoldás kategóriát.

Az Év Építménye verseny egy sor szlovákiai szakmai szervezet, intézmény és társulás szervezésében valósult meg – többek között a közlekedésügyi és építésügyi minisztérium és az építészmérnökök kamarája közreműködésével.

A Monostori híd a Kivételes és progresszív tervezési megoldás versenykategóriában végzett az első helyen a tervezőkből, építészekből, mérnökökből álló zsűri döntése értelmében. Az áprilisi ünnepélyes díjátadón a pozsonyi székhelyű Dopravoprojekt a. s. tervezőiroda igazgatótanácsának elnöke, Igor Jakubík vehette át az elismerést, aki különleges és merész konstrukciónak nevezte az Észak- és Dél-Komáromot összekötő hidat.

A híd szlovák tervezőcsapatának vezetője Nagy László mérnök, míg a magyar tervező Pont-TERV Zrt. vezető mérnöke Mátyássy László volt. Egy magyarországi vállalatcsoport, a H-M DUNAHÍD Konzurcium volt a Monostori híd építésének fő kivitelezője, ám alvállalkozóként további magyar és szlovák cégek – a komáromi hajógyár is –, illetve lengyel és cseh társaságok is bekapcsolódtak. Mindenkit beleértve – tervezőket, gyártó cégek munkatársait, őrzést ellátó személyeket – 750 ember dolgozott a híd felépülésén. Maga az építés 2017 augusztusától 2020 júniusáig tartott, végül 2020 szeptemberében adták át a forgalomnak.

A híd különlegessége a hídpálya északi oldalához közelebb elhelyezkedő ferde pilon, amely a rajta átfűzött kábelek segítségével tartja a híd felszerkezetét. A pilon a Duna medrétől számítva 118 méter magas, az útpályától mérve 95 méter. Ez a magasság nagyjából egy 30 emeletes épületnek felel meg, egyúttal jelenleg a legmagasabb híd a Dunán.

(cs)

Top