Csúcson a várlátogatók száma



KOMÁROM. Soha nem fordult még elő, hogy egy év alatt ennyi turista lett volna kíváncsi a komáromi központi erődre. Tavaly 3 ezerrel többen keresték fel az Újvárat és Öregvárat, mint az előző évben.

Már több mint egy évtizede látogatható a komáromi vár központi része csoportosan, a Pro Castello Comaromiensi civil szervezet tagjai az önkormányzat mukatársaiként vállalnak igedenvezetést. A belépőkből befolyó összeget mindig az erőd rendbetételére fordítják.

várlatogatas tablazat
év/fő

Gráfel Lajos, a Pro Castello Comaromiensi elnöke elmondta, a tavalyi évben több mint 12 ezren látogattak el a várba, miközben egy évvel korábban 3 ezerrel kevesebben, de például 2013-ban csak 6 ezren. Ez jelentős növekedés, és magasan az eddigi legmagasabb látogatószám.

A valós szám azonban ennél is magasabb, hiszen a rendkívüli várlátogatások például a Komáromi Napok, vagy a Matica-napok keretében, nincsenek beleszámolva. A rekord részben a kaszárnyatető felújításának is köszönhető, hiszen erre nemcsak a régiós média, hanem a hazai országos, vagy magyarországi is felfigyelt, ami jó reklám volt a központi erődnek.

várlatogatás grafikon

A hazai turistákon kívül már hagyományosan a magyarországi és cseh látogatók érkeztek a legtöbben, de például a Fülöp-szigetekről, Japánból, Izraelből, Ausztráliából és Kanadából is akadtak érdeklődők. Mások mellett Carl Helfried osztrák nagykövet, Vang Jin-szong kínai követségi tanácsadó, továbbá Rigó Konrád szlovák kulturális államtitkár is megtekintették a komáromi várat.

A korábbi években már megszokhattuk, hogy időről időre különböző filmeket is forgatnak a vár területén, tavaly is volt erre példa. A szlovák közszolgálati televízió két dokumentumfilmet és a Čiara című film egyes jeleneteit, a magyar köztévé és az ATV turisztikai sorozataik egy-egy epizódját, a Markíza pedig egy szórakoztató műsort forgatott a vár kulisszái között.

„Bízom benne, hogy idén és a következő években folytatódik a trend, és egyre többen keresik fel a komáromi erődöt“ – mondta Gráfel Lajos.

(csá)

Kapcsolódó cikkek:

Kik költözzenek a várba?

Milliós várfelújítás

Milliókra lenne szükség

Top