Csillagászat határok nélkül

Ógyalla/Tata. Egy sikeres pályázat nyomán fejlesztik az ógyallai és tatai csillagvizsgálókat. Közösen szereznek be műszereket, valamint bővítik a tatai csillagda épületét.

Bővítik és felújítják a tatai csillagdát

Múlt csütörtökön online sajtótájékoztató keretében mutatták be „A csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül“ elnevezésű projektet. A határon átnyúló fejlesztés teljes költsége 391 ezer euró, ebből 332 ezer euró az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatása, ami magyar és szlovák állami támogatással egészül ki, továbbá az intézmények működtetői is hozzájárulnak a költségekhez. Az idén 150 éves, Konkoly Thege Miklós által alapított ógyallai csillagvizsgáló – vagyis a Szlovák Központi Csillagvizsgáló – közel 60 ezer eurós támogatást meríthet, amihez 10 ezer eurós állami hozzájárulás társul.

A projekt fő célkitűzése a szlovákiai és magyarországi csillagvizsgálók közötti együttműködés megerősítése, bár – mint azt Ivan Dorotovič, az ógyallai intézmény kutatási részlegének vezetője és Kovaliczky István, a tatai csillagdát működtető szervezet igazgatója is hangsúlyozták – a két intézmény már közel 20 éve így is jó kapcsolatokat ápol, segíti egymás munkáját.

A nyertes pályázatnak köszönhetően a két létesítmény a Nap megfigyelésére alkalmas műszereket vásárol, továbbá párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végeznek majd. Közös, háromnyelvű kiadvány is készül a csillagvizsgálók múltjáról és jelenéről. Annak érdekében, hogy a csillagászat közelebb kerüljön a nagyközönséghez, promóciós eseményekre kerül sor, ideértve a szakmai konferenciákat és fesztiválokat – konferencia a csillagászat történetéről, Astrofilm fesztivál, napfizikai konferencia –, valamint tudás- és művészeti versenyeket, kirándulásokat és egyéb rendezvényeket szerveznek. A gyűjteménytárgyak gazdagítása érdekében kölcsönösen elkészítik azon történelmi csillagászati eszközök másolatait, amelyek eredetijei az ógyallai Konkoly Thege Miklós Múzeumban, illetve a tatai Posztocky Károly Múzeumban találhatók.

A projekt lényeges eleme a tatai csillagda épületének bővítése 150 négyzetméternyi területtel. Az újjáépítés során létrehoznak egy előadótermet, illetve egy külön termet, ahol a csillagda névadója, Posztocky Károly hagyatékát, műszereit mutatják majd be. A projekt 2022. december 31-ig tart.

(cs)

Top