Csapdát állítottak, hogy megöljék

Gyilkosai előre kitervelték Szűcs Tibor csicsói vállalkozó megölését. Füssre csalták, ahol végeztek vele. A bűncselekmény indítékáról egyelőre nem beszélnek a rendőrök. Három férfit gyanúsítanak emberöléssel: két Komáromi járásból származó személyt, illetve bűnsegédként egy győri illetőségű magyar állampolgárt. Már mind rács mögött vannak – a kegyetlen gyilkosok sok nyomot hagytak maguk után. Korábban egy negyedik személyt is őrizetbe vettek, ám a jelek szerint őt nem gyanúsítják gyilkossággal.

Mint korábban írtuk, Szűcs Tibor csicsói vállalkozót utoljára Füssön látták május másodikán, az esti órákban. Saját ingatlanához ment, ahol bérlői laktak – ők hívták őt oda azzal, hogy meg akarják adni a bérleti díjból felhalmozott tartozásukat. Ezt követően már nem adott életjelt magáról a 38 éves férfi, a szlovák hatóságok eltűntként keresték május 4-től, a keresésbe a polgárőrség is bekapcsolódott. Később Magyarországon megtalálták kiégett kocsiját, majd Szűcs Tibor holttestét is. Múlt kedden a magyar és a szlovák rendőrség – Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – Budapesten tájékoztatott a súlyos bűncselekményről és a nyomozás állásáról. Közölték, két szlovák és egy magyar állampolgárt gyanúsítanak a gyilkossággal: a tanyi származású K. Eriket, a nagymegyeri Sz. Lászlót és a győri S. Gergelyt.

Kiégett kocsik, véres bankjegy

A sajtótájékoztatóról részletesen tudósító Paraméter hírportál azt írja, a magyar rendőrséghez május 3-án érkezett bejelentés, miszerint egy gépkocsi lángol Pápához közel, Csót község határában. A kiérkező rendőrök rögtön sejtették, hogy súlyos bűncselekmény lehet a háttérben, mivel a porig égett Audi Q7 csomagtartójában egy 200 literes fémhordót találtak.

Hamar kiderült, szlovák honosságú a kocsi, később pedig az is, hogy Szűcs Tiboré. Május 8-án pedig Győrszentiván határában találtak egy kiégett Peugeot gépkocsit, amelynek tulajdonosa elmondta, S. Gergelynek adta kölcsön, akit ráadásul egy szemtanú látott is, amint a lángoló autótól távozik. Megállapították, ez a Peugeot május 3-án együtt mozgott Magyarországon a vállalkozó Audijával, amelynek sofőrje Győr és Pápa között egy benzinkúton véres 20 eurós bankjeggyel fizetett a vásárolt üzemanyagért. A sofőr S. Gergely volt.

Hárman már rács mögött

Ezt követően azonosították a másik két feltételezett elkövetőt. A nagymegyeri Sz. Lászlót a győri rendőrök vették őrizetbe május 12-én, ellene Magyarországon kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, garázdaság és lőfegyverrel való visszaélés miatt is büntetőeljárások folynak. E napon megtalálták Szűcs Tibor holttestét is Pápakovácsi közelében, egy erdős külterületen. Drón bevetésével és keresőkutya segítségével bukkantak rá. A holttestet tetoválásai alapján azonosították.

Május 18-án aztán a NAKA is akcióba lépett, ekkor került rendőrkézre a tanyi származású K. Erik is – információink szerint ezzel összefüggésben Madarra is kivonult a nyomozócsapat. A szlovák hatóság szándékosan elkövetett emberölés miatt indított büntetőeljárást Sz. László, K. Erik és S. Gergely ellen, illetve kérte a magyar féltől Sz. László kiadatását Szlovákiába.

Az ekkor még szökésben lévő harmadik gyanúsított, S. Gergely ellen nemzetközi elfogatóprancsot adtak ki, a keddi sajtótájékoztatón kérve egyrészt a lakosság segítségét a 44 éves, lőfegyverrel rendelkező férfi kézre kerítésében, másrészt felszólították S. Gergelyt, adja fel magát. Három nappal később, pénteken (május 26-án) ez meg is történt, a gyilkosság gyanúsítottja a Győri Rendőrkapitányságon jelentkezett.

Eltűnése napján megölhették

Egyelőre nem teljesen tisztázott, pontosan hogyan történt a gyilkosság, főleg az nem, hogy miért kellett meghalnia a 38 éves csicsói férfinak. Az ügyben végig jól értesült, szlovák nyelvű Startitup hírportál szerint Szűcs Tibort bérlője azzal csalta a füssi házba május 2-án este 9 óra előtt, hogy szeretnék kifizetni elmaradt bérleti díjukat. A bérlő K. Erik lehetett, aki barátnőjével és annak gyermekével lakhattak itt. S. Gergely és Sz. László még a vállalkozó előtt érkeztek a házba egy Peugeot-val, majd S. Gergely a nőt és a gyereket bevásárolni vitte Nagymegyerre.

Mikor Szűcs Tibor megérkezett, K. Erik és Sz. László vártak rá, utóbbi állítólag előbb egy puskát szegezett rá, majd dulakodni kezdtek. Végül tompa tárgyakkal a koponyáját szétzúzták, emiatt vesztette életét. A holttestet fóliába csomagolták, berakták a vállalkozó Audijába, majd kitakarítottak, ám nem túl alaposan – sok helyütt maradtak vérnyomok. Közben S. Gergelyék visszatértek a bevásárlásból.

Május 3-án hajnali 2 órakor az Audival és a Peugeot-val lépték át a határt, a holttesttel a csomagtartóban. Ezt követően történt a benzinvásárlás, majd az Audi felgyújtása. A holttestet a Pápakovácsi melletti erdőben kirakták, majd május 5-én ásóval és lapáttal visszamentek és elföldelték.

Korábban a Startitup arról írt, bérgyilkosság történt, így az sem kizárt, hogy lesznek még letartóztatások – például a gyilkosság esetleges megrendelőjét is elkaphatják.

Bírálta a komáromi nyomozót

Mint írtuk, nemcsak a hivatalos állami szervek, hanem az Országos Önkéntes Polgárőrség is nagy erőkkel kereste az eltűnt vállalkozót. Szedlák Kristián, a polgárőrök vezetője – Szűcs Tibor unokatestvére – egy videónyilatkozatban beszélt az ügyről.

Amellett, hogy megköszönte a NAKA és az NNI, továbbá az önkéntesek és polgárőrök munkáját, az eltűnés ügyében először vizsgálódó komáromi nyomozócsapat vezetőjét élesen bírálta állítólagos hanyag munkájáért. Állítása szerint ugyanis a komáromi rendőr arrogánsan viselkedett, és nem vett észre egy csomó nyomot sem, amelyek a súlyos bűncselekményre utaltak. „Mi találtuk meg a gyilkosságra utaló nyomokat, a vért, a lőszert” – jelentette ki a polgárőrök vezetője, aki szerint ezért egyrészt köszönetet érdemelnének, másrészt a nyomozó bocsánatkéréssel tartozik. A komáromi rendőrségtől a későbbiekben a NAKA vette át a nyomozást.

A gyilkosságról szólva úgy vélte, pár euróért gyilkolhatták meg rokonát, nincs szó valamiféle maffialeszámolásról, csak pár ostoba drogos azt hitte, nekik mindent lehet.

Szűcs Tibortól június 2-án, pénteken 16 órától vesznek végső búcsút a csicsói temetőben.

(cs)

(Cikkünk a Delta május 30-i számában jelent meg)

Top