Cirill és Metód magyarul is

KOMÁROM. Múlt kedden, a köztársasági elnök látogatásához igazítva magyar feliratot helyeztek el a komáromi Cirill és Metód szobor talapzatára. A két szent szlovák megnevezése alá a magyart is odaragasztották a kétnyelvűségért küzdő Fontos vagy! mozgalom aktivistái. A matricát egy napon belül valaki letépte, ám hamarosan újra magyar felirat kerül a talapzatra, miután a komáromi Matica vezetője és a civilek képviselői erről megegyeztek.

ggggg

A két bizánci hittérítő szobrát még 2010-ben helyezték jelenlegi helyére, a körforgalom közepébe, és Robert Fico kormányfő Komárom városának beleegyezése nélkül avatta fel – emlékeztetett nyilatkozatában a kétnyelvűségért küzdő Fontos vagy! mozgalom. „Bár nem értünk egyet a szobor ilyen módon való elhelyezésével, az még fájóbb, hogy Komárom városának magyar ajkú lakosságát még a szobor magyar nyelvű feliratával sem tisztelték meg. Ma mi ezt a tiszteletlenséget kijavítottuk. A szobor immár két nyelven informálja Komárom polgárait és az oda látogató turistákat. Cirill és Metód Európa védőszentjei, több nyelven beszélő művelt emberek voltak. Bizonyára nem fáj nekik, hogy mostantól a magyar ábécé betűit is megtaláljuk a szobor talapzatán“ – mutattak rá az aktivisták a magyar nyelvű matrica elhelyezése után.

A szobor tulajdonosa a Matica slovenská. A szlovák kulturális szervezet komáromi székházának vezetője, Jozef Černek a történtekkel kapcsolatban úgy vélte, Komárom számára jó hír, hogy a szobrot a város további polgárai is elfogadták. „Semmilyen további lépést nem szándékozunk tenni, egy matricáról van szó, nem rongálták meg a márványtáblát“ – mondta el arra a kérdésünkre, tervezik-e a matrica eltávolítását. „Tényleg örülök annak, hogy a néhányszor előforduló vandalizmus már a múlté. Ez a fajta kommunikáció – feltételezem az aktivisták rá akartak mutatni valamire – sokkal elfogadhatóbb és értelmesebb, mint festékkel leönteni a szobrot, vagy széttörni a táblákat. Mivel városunk igyekszik minél több turistát ide csábítani, és Európa védőszentjeiről beszélünk, talán azt is fontolóra vehetnénk, hogy más nyelvű feliratok is felkerüljenek a talapzatra“ – mondta el lapunknak Jozef Černek.

Úgy tűnik azonban, nem minden komáromi van ilyen toleráns véleményen, ugyanis az aranybetűs, szép kivitelezésű magyar felirat 24 órát sem bírt ki. Szerdán koraeste valaki eltüntette.

Ezért Halász Béla, a Fontos vagy! mozgalom egyik aktivistája és Jozef Černek pénteken egy asztalhoz ültek a szobor felirata ügyében. Mint azt az aktivistától megtudtuk, a Matica székház igazgatójával megegyeztek abban, hogy napokon belül új magyar nyelvű feliratot készítenek, mely ugyanolyan méretű és betűtípusú lesz, mint a szlovák. A magyar feliratot közösen kívánják elhelyezni az emlékműnél. (Értesüléseink szerint erre június 23-án kerül sor – a szerk.)

A Fontos vagy! mozgalom a múltban számos akciót szervezett a magyar feliratok ügyében, ám miután korábbi vezetője, Boldoghy Olivér külföldre költözött, hosszabb ideig nem hallatott magáról. Halász Béla lapunknak elmondta, most megpróbálják újraéleszteni a mozgalmat, és a közeljövőben további akciókra készülnek.

(cs)

Top