Bővítik az ipari parkot

ÓGYALLA. Összesen 8 hektárnyi területtel bővül az ógyallai ipari park, jelentősen fejlesztik a zóna infrastruktúráját is. Ennek köszönhetően további cégek telepedhetnek meg a városban, új munkahelyeket létrehozva. A bővítés uniós támogatással valósul meg. 

Az ógyallai ipari parkot zöldmezős beruházásként 2004-ben hozták létre, amikor kiépítették az alapvető infrastruktúrát – bekötőutakat, járdákat, közműhálózatot. Elsőként a Nuritech és DS Smith Slovakia vállalatok telepedtek meg, majd 2008-tól került sor az első bővítésre egy 428 ezer eurós támogatásnak köszönhetően. Ekkor további cégek – ComRent, Renergie Solarny Park – telepedtek meg, majd idén januárban az Oto Bršel BOTO társaság is 16 ezer négyzetméternyi területet bérelt ki, amivel az ipari park kihasználtsága 100 százalékossá vált – közölte Lovász Károly ógyallai alpolgármester. Jelenleg hozzávetőlegesen 450 alkalmazott dolgozik a városi ipari zóna területén.

Most újabb 8 hektárral bővítik az ipari parkot, köszönhetően a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében elnyert támogatásnak. Ógyalla és Dél-Komárom közösen pályáztak, a magyar oldalon 1,88 millió euróból, Ógyallán 568 ezer euróból valósulhat meg a meglévő ipari zónák fejlesztése. Az ógyallai beruházás esetében 483 ezer euró uniós forrásból származik, 57 ezer euró az állami támogatás, míg 28 ezer euró a város önrésze – hangzott el a múlt hétfői sajtótájékoztatón, melyen Zemko Margit polgármester mellett a projekt adminisztrálását végző Pons Danubii EGTC igazgatója, Bara Zoltán is részt vett.

Közművesítés, úthálózat-bővítés, új járdák és kerékpárút, a Kuzma árkon keresztül átívelő kis híd, vízvezeték-hálózat kiépítése, valamint közlekedési táblák kihelyezése is része a park bővítésének. A közbeszerzés már lezajlott, az építésnek 2015 júniusáig kell befejeződnie. A városvezetés bízik abban, hogy a fejlesztésnek köszönhetően további cégek telepednek meg Ógyallán, s ez hozzájárul majd ahhoz, hogy a csaknem 20 százalékos munkanélküliség csökkenjen.

(d)

Top