Botrány a madari jótékonysági koncerten

Több mint egy hétig borzolta a kedélyeket Szandi botrányos viselkedése azon a június 15-i jótékonysági koncerten, amelyet a komáromi ADOS – Angyali Kezek nonprofit szervezet egy mélyszegénységben élő madari család támogatására szervezett. Az történt ugyanis, hogy Szandi fellépés nélkül zsebre tette az igencsak borsos honoráriumot, majd férjével angolosan távozott a rendezvényről, anélkül, hogy akár egy percre is kiszállt volna a kocsiból. Az eset nagy sajtóvisszhangot kapott, a sajnálkozó és magyarázkodó énekesnő hat nappal később átutalta a honoráriumot a család számlájára, vasárnap pedig személyesen is meglátogatta őket.

A Madaron élő Radocha Zsuzsannáról, a mentálisan sérült anyukáról, aki három gyermeket, köztük egy súlyos hemofíliában szenvedő fiút, valamint egy siketnéma lányt nevel, korábban mi is írtunk lapunkban. A mélyszegénységben élő családot, akik a 80 éves nagyapával élnek egy házban, az anya élettársa 14 éven át bántalmazta lelkileg és fizikailag. Ez azonban csak a múlt évben, egy majdnem vérre menő családi dráma után derült ki, miután a legidősebb fiú beszámolt a történtekről Kallós Belokostolská Danielának, az Angyali Kezek alapítójának és igazgatójának, aki a házi betegellátó szolgáltatás keretében 11 éve jár őt injekciózni. A rendőrségi feljelentés után a nevelőapával szemben eljárás indult családon belüli erőszak és gyermekbántalmazás miatt, a bíróság pedig távolságtartási végzést adott ki.

Csak a fejükre ne dőljön a ház

Az anya, miután „szabad” lett, először hívta be Danielát a házba, akit megdöbbentett a roskadozó vályogház állapota és a számára addig elképzelhetetlen szegénység. Felkarolta a halmozottan hátrányos családot, és elhatározta, segít nekik megoldani a ház felújítását. Ám a statikus kijelentette, a ház életveszélyes, a roskadozó tető felújítását a nedves vályogfalak nem bírnák ki, ahogy a víz bevezetését és illemhely kialakítását sem. Egy új, fa- vagy konténerház kell. Nyitottak a családnak egy transzparens számlát, elindították a gyűjtést. Februárban pedig elkezdték szervezni a jótékonysági koncertet, amelynek anyagi fedezetét szponzorok biztosították.

Volt, aki ingyen, volt, aki pénzért sem

Izgatottan várták június 15-én a szervezők a madari futballpályán a tömeget, mert arra számítottak, hiszen a közösségi portálokon és az országos televízióban is hirdették a rendezvényt. Számos intézménynek, önkormányzatnak külön is küldtek meghívót, de nagyon kevés helyről érkezett visszajelzés, illetve jöttek támogatók. Pedig ők felkészültek, közel ötvenfős önkéntesekből álló csapattal várták a látogatókat. Az időjárás is a lehető legideálisabb volt. Hiába. Összesen hatvan jegyet adtak el.

Annak ellenére, hogy kevesen voltak, a hangulat egészen fél tízig jó volt. Addig ugyanis a fellépők, köztük Gyurász Ildikó, aki mindennemű ellenszolgáltatás nélkül vállalta a részvételt, beleadták szívüket-lelküket a produkciójukba. Daniela később elismerte, egészségügyi szakdolgozóként semmiféle tapasztalata nem volt koncertszervezésben, ezért nem gondoltak arra, hogy a távolabb felállított légvárak és büfé a szünetekben odavonzzák az embereket. De amint meghallották az első akkordokat, szépen visszaszállingóztak. Ilyen szünetben érkezett meg este fél tízkor Szandi, amikor nyolc ember álldogált a színpad előtt.

Begurult az autó, kiszállt Bogdán Csaba, az énekesnő férje és menedzsere. Közölte, hogy a hangtechnikussal szeretne beszélni, aki egyben Szandi madari fellépését is intézte. Az ő bíztatása után – miszerint „Menjetek minél gyorsabban innét, legalább hamarabb hazaértek” idézte a férfi szavait a Retro Rádió június 25-i reggeli adásban Szandi – közölték a megdöbbent Danielával, hogy lemondják a koncertet. „Arra hivatkoztak, hogy a szerződésükben is benne van, ötvennél kevesebb ember előtt nem lép színpadra, mert az rontaná szakmai hírnevét” – mesélte Daniela, hozzátéve, hogy Szandi mindvégig az autóban ülve, letekert ablak mellett kommunikált vele. „Kérleltem, hogy legalább három-négy dalt énekeljen el, mert itt a család is, akik nagy rajongói, meg hát mégis jótékonysági koncert, ne okozzunk csalódást azoknak, akik miatta vettek jegyek jegyet, de hiába. Hajthatatlanok voltak. Miután átvették a fellépésért járó 1500 eurós honoráriumot, elhajtottak. Én meg azonnal hívtam Vitamint (Happy Gang) és Hoffer Danit (FLM), hogy abban az esetben, ha nem szeretnének fellépni, inkább forduljanak vissza. A fiúk azonban azt mondták, ha csak két ember lesz, ők akkor is jönnek. És nem csak, hogy eljöttek, de egy olyan fantasztikus hangulatú, felejthetetlen koncertet adtak, ami kárpótolt mindenkit.”

Felkapta a botrányt a magyar sajtó

Valószínűleg szűk berkekben pár napig még téma lett volna Szandi viselkedése, ha egy csalódott rajongó nem gondol egy merészét és nem írja meg az ominózus esetet a Blikknek. Pár nap alatt „szétszedte” Szandit az internet népe, aki kezdetben azzal védekezett a saját facebook oldalán, hogy azért vette fel a neki járó pénzt, mert önhibájukon kívül hiúsult meg a koncert. A botrány azonban csak nem akart csillapodni, így az énekesnő – aki a rádióműsorban is elismerte, nagyon bántotta, hogy pénzéhes, szívtelen nőszemélynek kiáltották ki, miközben ő számtalan jótékonysági koncerten lépett már fel ingyen – felvette a kapcsolatot Danielával. „Hibát követtem el és ezért bocsánatot kértem. De nem tudtuk, mivel a szerződésben nem volt benne, hogy ez egy jótékonysági koncert. Igaz, Madaron mondta nekünk a főszervező hölgy, meg hogy ott a család, de én azt gondoltam, a sajátjára céloz. Olyan sokkban voltam, amikor megláttam a hatalmas üres futballpályát, hogy el sem gondolkodtam az információn. Még úton hazafelé Csabival azt kérdegettük egymástól mi volt ez az egész?!” – nyilatkozta Szandi.

Vannak még homályos pontok

Szandi és Daniela úgy vélik, mindketten félre voltak tájékoztatva. A főszervező nem ismerte a közvetítő és az énekesnő között kötött szerződés tartalmát, az énekesnő meg nem tudta, hogy milyen koncerten fog fellépni. Azóta mindketten több helyen is nyilatkoztak, de érdekes módon a közvetítő neve egyszer sem hangzott el. Egyik fél részéről sem. Amikor Danielánál rákérdeztünk, azt válaszolta „nem lényeges”. Ahogy az sem derült ki, hogy miért nem közölte a közvetítő (legalábbis az énekesnő állítása szerint) Szandival előre, hogy ez egy jótékonysági koncert. Mi haszna származhatott abból, hogy lemondta a fellépést? Ráadásul, ahogy azt a Telex írta, másnap azt mondta Bogdán Csabának hogy „miután ő és Szandi távozott a helyszínről, a szervezők ingyen beengedték az embereket a később kezdődő Happy Gang koncertre.”

Nem igaz!

„Felháborító! Ebből egy szó sem igaz! Vagy száz ember és a biztonsági szolgálat tudja bizonyítani, na meg az a pár srác, akik a kerítésen próbáltak átszökni és ki lettek tessékelve szépen, hogy a kapuk mindvégig zárva maradtak. Egyszerűen a Happy Gang előtt az emberek odajöttek a színpad elé, amikor elkezdődött a koncert. Sajnálom, hogy így alakult. Szandi azonban nagyon kedves volt, ők kerestek meg, hogy küldjem el a család számlaszámát, mert szeretnék átutalni nekik a felvett honoráriumot. Ráadásul, miután a beszélgetésünk során megemlítettem neki, hogy a család nagy rajongója, úgy döntött, hogy az elmaradt koncertért személyes látogatással kárpótolja őket. Még személyre szóló ajándékot is hozott mindenkinek. Óriási élmény volt ez az egész családnak” – mesélte Daniela.

Az Angyali Kezek létrehozott a család támogatására egy transzparens számlaszámot: SK03 7500 0000 0040 3284 3377. Utaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni: „Radochová Zuzana s rodinou”. Támogatássukkal kapcsolatban a 0918 188 320-as számon lehet érdeklődni.

Janković Nóra

Családi dráma a romos falak közt

Top