Bort igyatok! – több mint nyolcezer fesztiválozó Bátorkeszin

Múlt hétvégén tizedik alkalommal rendezték meg a Bátorkeszi Borfesztivált, amely a régió egyik legnagyobb szabadtéri pincefesztiváljává nőtte ki magát. A Sine Metu, a Szegab és Bátorkeszi Önkormányzata által szervezett rendezvényen a minőségi borokon kívül többek között kiállítások, gyerekprogramok és neves sztárvendégek garantálták a remek hangulatot. 

11244585_1573481912901105_5262704459104255536_n

Bátorkeszi az egyik legjelentősebb bortermelő vidéknek számít a régióban, a helyi Szentlászló és Galambos dűlőn, továbbá a Borkúton és a Tőkés úton több száz borospince található. A községben mintegy négyszáz család foglalkozik szőlőtermesztéssel, nekik a bortermelés nem csak megélhetési lehetőséget, hanem a hagyományok tiszteletét is jelenti. A borfesztivált, mely kezdetben a helyi falunap része volt, 2006-ban hívták életre, fesztiváljelleget azonban csak néhány éve kapott – azóta több ezren látogatnak el a helyi borospincékhez Magyarország és Szlovákia távolabbi részeiről is. A visszatérő vendégek többsége a régió értékei és különlegességei mellett a gazdák vendégszeretetét és a barátságos, családias légkört emeli ki pozitívumként.

Az idei jubileumi rendezvényen csaknem félszáz helyi és vendégborász minőségi borait kóstolhatták meg a fesztiválozók, akik betekinthettek a helyi pincékbe vagy éppen a borudvarokban társaloghattak kedélyesen a termelőkkel a helyi nedűkről. A bátorkeszi termésen kívül többek között a tokaji, az ipolypásztói, az ipolynyéki, a garamkövesdi, a muzslai, a köbölkúti, a madari, a dunamocsi és a fűri borokkal is megismerkedhettek. Különlegességnek számított, hogy idén először forgalomba került az első felvidéki borvaluta, a Dunamenti Bortallér is.

Szórakozásból és zenéből sem volt hiány: pénteken a nagyszínpadon a Kicsi Hang verséneklő együttes, majd Caramel és Batyi gondoskodott a kiváló hangulatról. Budapestről és környékéről is szép számmal érkeztek látogatók, őket elsősorban a szombaton fergeteges koncertet adó Kispál és a Borz csábította a borvidékre. A zenei fellépők mellett kísérő-, és gyerekprogramok, sportversenyek, buborékfoci, társas- és szabadulójátékok, kézműves foglalkozások színesítették a fesztivál programját, szombaton pedig tombolahúzásra is sor került. Az érdekességek közé tartozott a dűlőben megrendezett futóverseny is – a különböző korcsoportba sorolt résztvevők kb. 100 méteren a föld alatt egymással összekötött pincékben is megtettek egy-egy szakaszt.

A rendezvényen a sakk is nagy hangsúlyt kapott, a játéknak ugyanis Bátorkeszin legalább olyan nagy hagyománya van, mint a borkészítésnek. A Bátorkeszi Sakk-Klub idén ünnepelte 50. évfordulóját, ennek alkalmából a fesztivál keretein belül egy húsztáblás sakk szimultánra is sor került Csom István nemzetközi sakk-nagymesterrel, melyet a szőlőtőkék közvetlen szomszédságában rendeztek meg. Ezen kívül a helyi alapiskola diákjainak részvételével idén is volt élősakkfigurás bemutató és különlegesnek számított a borlovagok felvonulása is.

A borkóstolás közben az egykori Vigadó területén a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás jóvoltából egy időszakos kiállítást is megtekinthettek az ide érkező turisták „Vigad a falu” címmel. Ezen a szőlőtermesztés, a borkészítés, a bálkultúra helyi hagyományait mutatták be a nagyközönségnek. A kulturális részt a közeli falvak hagyományőrző csoportjainak fellépése tette teljesebbé.

„A borfesztivál keretén belül be tudjuk mutatni a helyi kultúrtörténeti hagyományokat, értékeket, és meg tudjuk közelíteni ezáltal azt a célközönséget is, aki a borkóstolás céljából érkezik hozzánk. Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy ezt a két dolgot összekapcsoljuk” – mondta el Labancz Roland, a község polgármester.

A rendezvény idén is az igényes szórakozás színtere volt, ahonnan a résztvevők kellemes, borittas élményekkel térhettek haza.

(sza)

Top