Bontják a KFC stadionját

Május közepén megkezdődött a Komáromi Football Club stadionjának teljes körű felújítása. Múlt kedden pedig már a földmunkagépek is megérkeztek és elkezdték bontani a lelátói karéjokat – ezek a munkálatok július elején be is fejeződnek. Legkésőbb jövő nyárra kell elkészülnie az új stadionnak, ám kedvező esetben akár már tavaszra befejezhetik a rekonstrukciót.

Baráth György klubelnök és Hajtman Zoltán alelnök április elején erősítették meg lapunknak, hogy májusban kezdődnek a stadion-felújítási munkálatok. Néhány nappal május 12-e után, amikor a felnőtt csapat lejátszotta idei utolsó bajnokiját, ez meg is történt.

Dolgoznak a munkagépek

Mint megtudtuk, az elmúlt hetekben eddig 35 konténernyi hulladékot pakoltak ki. Teljesen kiürítették az épületeket, eltüntették a kerítéseket, a zavaró fákat, vagyis megtettek minden előkészületet ahhoz, hogy az építkezés zavartalanul folyhasson. A stadion bezárt, csakis bontási és építési munkálatok zajlanak a területen. Közben a KFC különböző korosztályos csapatainak is megszervezték az edzéseket és a mérkőzéseket környékbeli községek futballpályáin – például Ekelen, Hetényen, Megyercsen.

Múlt kedden, június 13-án reggel elkezdték a pályát körülölelő lelátók – a betonelemek és a földsáncok – elbontását, továbbá a kapuk, a kispadok elszállítását. Az ütemterv szerint 30 nap alatt be kell fejezni ezeket a munkálatokat, aminek eredményeként a majdani pályára nagyjából 50 centiméternyi talajt hordanak fel, a betonelemek maradványai pedig a szomszédos strandröplabdapályához kerülnek – ezeket később alapanyagként használják fel további építési munkálatokhoz.

Előbb a pálya, majd a lelátók

A felújítás következő szakaszában a pályát újítják fel, további 50 centiméterrel megemelve azt, egyúttal a pályafűtő rendszert is beépítve. Ezt követően a fémszerkezetű lelátók építésére kerül sor, U-alakban, két oldalon kapcsolódva a főtribünhöz. A futópályát felszámolják, így a nézők közelebb kerülnek a játéktérhez. Az új stadion befogadóképessége 5300 fő lesz, ám szükség esetén viszonylag könnyen bővíthető lesz a kapacitás.

Látványterv – AKVADRÁT Kft.

A stadion teljes körű rekonstrukciója a főépület átépítésével zárul – az öltözők és mindazon fejlesztések prioritást élveznek, amelyek az előírások szerint elengedhetetlenek egy mérkőzés megrendezéséhez. A klub vezetése ugyanis azt szeretné, hogy minél hamarabb lehessen újra hazai bajnokit rendezni Komáromban, akár már a következő idény tavaszán. Ugyanakkor legkésőbb 2024 augusztusára – a kivitelezői szerződés értelmében – mindenképp be kell fejezni a beruházást.

Tapasztalt építők

Mint korábban írtuk, a stadion-felújítás előkészületei és a közbeszerzés lebonyolítása elhúzódott, így a klub csak idén májusban írta alá a kivitelezési szerződést a nyertes pályázóval, nevezetesen a Skupinka SK2 elnevezésű konzorciummal, mely 19 millió eurós ajánlattal nyert – további négy társaság is pályázott, ez volt a legalacsonyabb összegű ajánlat.

A konzorcium vezető partnere az észak-komáromi székhelyű Delaty 9 Project s.r.o., amelynek komoly tapasztalati vannak stadionépítés terén – részt vettek a Hidegkuti Nándor Stadion (volt MTK-stadion), a szombathelyi Haladás Sport Komplexum, a MOL Aréna Dunaszerdahely, a sepsiszentgyörgyi OSK Aréna, az új eszéki stadion, a Szusza Ferenc Stadion, a Pancho Aréna, a szegedi Pick Aréna és a tatabányai Multifunkcionális Központ építésében is. A konzorcium másik tagja a felcsúti Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., amely többek között a Puskás Akadémia Sport és Konferencia Központját, a Nemzeti Lovardát építették, de a tatabányai Multifunkcionális Központ generálkivitelezői is ők voltak.

cs

Top