Bevált a körforgalom

KOMÁROM. Tavaly nyáron többen hevesen bírálták a Ferencesek utcájánál létrehozott körforgalmat. Megpróbáltunk utánajárni, mennyire vált be a forgalomszabályozó építmény. A rendőrség szerint egyértelműen igen.

DSC_1153

Lassan egy év telt el azóta, hogy megépült a körforgalom Komárom belvárosában, a Zámory utca, Ferencesek utcája, Thaly Kálmán utca és Tó utca kereszteződésében. Tavaly nyáron a lakosok egy része vehemensen támadta a forgalomszabályozó építményt, mondván, túl szűk, túl lassú, balesetveszélyes, semmit nem old meg. Ezzel szemben a körforgalom tervezője, František Németh határozottan kiállt a projekt mellett, hangsúlyozva, minden a hatályos normák szerint történt. Tavaly a tervező és a kivitelező is rámutatott, meg kell várni, amíg minden jelzés a helyére kerül, és csak ezután lesz látható a közlekedés menete, a használat mutatja meg a valódi helyzetet.

Mik a tapasztalatok az eltelt egy évben? Mennyi közlekedési baleset történt ezalatt az időszak alatt, és mennyi a korábbi években? – tettük fel a kérdést a rendőrségnek. Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő válaszában hangsúlyozta, a közúti közlekedésről szóló törvény 2009-es módosítása nyomán a rendőrség egy közlekedési eseményt két módon könyvel el: vagy közlekedési balesetnek minősíti, vagy csupán káreseménynek nyilvánítja – utóbbi esetben azonban nem indul rendőrségi eljárás, azaz nem is kerül bele a baleseti statisztikába. Egy kisebb koccanás szinte mindig káresemény, hiszen általában mindkét résztvevőnek az az előnyösebb, ha sikerül megegyezniük, és a vétkes elismeri felelősségét.

A fentiekből kifolyólag a kérdéses kereszteződésben az elmúlt években csupán egy közlekedési baleset történt, 6 évvel ezelőtt, amely súlyos személyi sérüléssel és komoly kárral végződött. Bár pontos adatok erről nincsenek, rendőrségi forrásaink egyértelműen állítják: a káresemények, tehát kisebb koccanásos balesetek száma jelentősen kevesebb a körforgalom megépítése óta.

A múltban a rendőrség több alkalommal is kérte a várost a körforgalom megépítésére. A régi kereszteződés ugyanis balesetveszélyes volt, sokan nem voltak tisztában azzal, kinek van előnye, egyes utcákból nem volt jól belátható, a gyalogosok számára pedig elsősorban a gyorshajtó, „fiatalabb“ sofőrök jelentettek veszélyforrást, ráadásul gyalogátkelő sem volt a közelben. A körforgalom ezeket a hiányosságokat megszüntette, fontos szerepe van a forgalom lassításában is – mutatott rá a közlekedésrendészet, hangsúlyozva, minden előírást és törvényt betartottak az építés során.

„Két dolgot lehet kifogásolni a tavaly nyáron elkészült belvárosi körforgalommal kapcsolatban: egyrészt azt, hogy az eredeti aszfaltréteget nem cserélték le, másrészt azt, hogy nem építették meg már jóval korábban“ – szögezte le a rendőrség.

(csá)

Top