Bethlen-támogatás: lehet pályázniAhogy minden évben, idén is pályázhatnak a szlovákiai magyar óvodások és iskolások szülei a magyarországi nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra a Szülőföldön magyarul elnevezésű program keretében. Az igényléseket március 13-tól legkésőbb április 25-ig lehet benyújtani, postára adni. A magyar iskolák és óvodák segítenek a pályázatok összegyűjtésében.

bethlen

A Bethlen-támogatásnak is nevezett magyarországi ösztöndíjat a Bethlen Gábor Alap folyósítja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) közreműködésével. A támogatásra azok az óvodáskorú gyerekek jogosultak, akik a 2019/20-as tanév kezdetétől Szlovákiában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű nevelésben részesülnek, illetve azok az alap- és középiskolások, akik a 2001. augusztus 31-ét követő időszakban születtek, és Szlovákiában működő akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. A támogatás összege 22 400 forintnak megfelelő euró – azaz jelenlegi árfolyamon nagyjából 66 euró.

Az igénylőlap gyakrolatilag minden érintett iskolában és óvodában hozzáférhető lesz, de például a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában is, Komáromban, a Fürdő utca 6-os szám alatt, továbbá a pedagógusszövetség honlapjáról (szmpsz.sk) is letölthető. A pedagógusszüvetség tájékoztatása alapján a 2019/20-as tanévre a 2020. március 13. és 2020. április 25. közötti időszakban lehet az igénylést benyújtani. Postai úton is eljuttatható a pályázat, továbbá az egyes oktatási intézmények is segítséget nyújtanak ebben, az iskolákban és óvodákban összegyűjtik a leadott pályázatokat, és eljuttatják a megfelelő helyre.

Ezen túl, a program keretében, hallgatói támogatásban részesülhet az a nappali tagozatos hallgató, aki Szlovákiában működő felsőoktatási intézményben alap- vagy magiszteri tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja. Ebben az esetben 2800 forintnyi támogatás kérhető.

A megítélt támogatásokat várhatóan idén is ősszel, szeptember hónapban folyósítják.

(d)

Top