Béremelést követelnek a hivatalnokok

Béremelést követelnek a komáromi városi hivatal dolgozói, mondván, más városokban, vagy más komáromi intézményekben is több fizetést vihetnek haza az alkalmazottak. A polgármester támogatja törekvésüket, de a képviselők mondhatják ki a végső szót a kérdésben.

hivatalnokokTöbb hivatalnok is megjelent az önkormányzati ülésen, ezzel is nyomatékosítva kérésüket

Ujj Ernő, a komáromi városi hivatal dolgozóit képviselő szakszervezet elnöke egy levélben fordult az önkormányzati képviselőkhöz. Ebben rámutatnak, nagymértékben alulfizetettek a komáromi hivatalnokok – jóval kevesebbet kapnak, mint a környező városok alkalmazottai, vagy éppen más komáromi hivatalok dolgozói. Mivel évek óta nem volt emelés, sőt, 2008-ban csökkentették személyi pótlékukat, akad olyan hivatalnok is, aki ma kevesebbet keres, mint 8 évvel ezelőtt. Mivel az idei költségvetésben a képviselők 140 ezerrel csökkentették a hivatal pénzügyi keretét, év végi jutalomra sem számíthatnak.

A képviselők jogosan várják el a hivatal által előkészített magas színvonalú anyagokat, de amikor az alkalmazottak bruttó átlagbére nem éri el a 600 eurót, egy vezető hivatalnoké pedig a 900-at, akkor nem reális elvárás a szakmaiság kibontakozása – hangsúlyozták a hivatalnokok levelükben. Hozzáteszik, a 115 hivatali dolgozó között olyanok is vannak, akik 400 eurót sem tudnak hazavinni havonta. Megjegyezték, a városi médiacégben, a Com-Médiában, vagy éppen a Comorra Servisben is magasabb az átlagbér, mint a hivatalban.

Rámutattak arra is, hogy hálátlan feladat a hivatali munka, hiszen a legtöbben csak személytelen tömegként látják őket, akik lusták, sokat hibáznak, ha valamit jól csinálnak, dicséret nem jár érte, a hibát viszont keményen számonkérik. A komáromi városi hivatalnokok mögött 115 komáromi család áll, ezért arra kérik a képviselőket, hogy amikor a költségvetésről döntenek, vegyék figyelembe a béremeléssel kapcsolatos érveiket.

Andruskó Imre az ülésen úgy fogalmazott, a képviselők ellen hergelik a hivatalnokokat, továbbá kijelentette, a testület nem nyúlt a hivatalnokok béréhez. Egy pénzek átcsoportosításáról szóló, az idei költségvetést módosítani szándékozó javaslat kapcsán ismételten bírálta a hivatali hozzáállást, felelőtlennek nevezve azt: szerinte fedezet nélkül rakosgatnák a pénzt egyik csomagból a másikba.

Stubendek László polgármester kijelentette, fontos és értékes munkát végeznek a hivatalnokok, és jogosnak érzi, hogy a jövő év folyamán négy lépcsőben béremelés történjen, a törvény szerint kötelező emelést beleszámolva összesen 20 százalékkal. A 2017-es költségvetésről várhatóan ezen a héten döntenek a városatyák, és a büdzséhez érkezik egy hivatali béremelésről szóló javaslat is.

(csá)

Top