Bemutatták a szentpéteri lakodalmastSzentpéteren a múlt hét végén az 1975-ös premiert követően harminckét év után 2007-ben, majd október második hétvégéjén újra bemutatták a „Szentpéteri lakodalmas – gyöngyös bokréta“ előadást.

Az előadás az 1930-as éveket tükrözi, az akkori hagyományokat, egészen a vendégek meghívásától a menyecsketáncig. Szentpéter gazdag néprajzi forrásaiból merítő előadás a nyugdíjasklub Hagyomány-őrző Csoportjának jóvoltából, támogatásával valósult meg. Az osztatlan sikert aratott színpadi előadás értelmi szerzője, forgatókönyvírója, művészeti vezetője egy személyben Havran Erzsébet volt, a szereplő- és szervezőgárda lelkes csoportjának összetartásáért Hegedűs Máriának, a nyugdíjasklub elnökasszonyának jár kiemelt köszönet, valamint Szabó Gabriellának és a helyi CSEMADOK vezetőségének.

Szentpeterilakodalmas
„A szentpéteri lakodalmas a közös múlt megőrzését hivatott szolgálni. Szerettük volna bemutatni, hogy ennek a térségnek ugyanúgy van hagyománya és öröksége, mint a Kárpát-medence más, a miénknél jobban kutatott régiónak, ezért döntöttünk úgy, hogy teljes egészében feldolgozunk egy korabeli falusi lakodalmat“ – mondta Havran Erzsébet, a színpadi előadás szerzője.

A két órás előadás színvonalát emelte az élő cigányzene, Deme László vezetésével.

Kép és szöveg: miriák

Top