Bélyegen a csillagvizsgáló

Ógyalla. A Konkoly-Thege Miklós által 150 évvel ezelőtt alapított csillagdát ábrázoló bélyeget adott ki a Szlovák Posta, a 75 cent névértékű bélyeg május 21-én került forgalomba.

A bélyeg mérete a perforációval együtt 44,1 x 26,5 milliméter, és a csehországi hradištkoi nyomdában nyomják. A Szlovák Központi Csillagvizsgáló történelmi épületét az utókornak is megörökítő bélyeget a Naprendszer 19. századbeli stilizált sémája díszíti, amely egy korabeli angol csillagászati diagramon maradt fenn.

A 40 bélyeget tartalmazó csomaghoz 10 szelvény is tartozik, amelyen egy H iniciálé (szlovákul Hurbanovo) és a csillagda 1871–2021 közti létére utaló dátum, illetve a 150. évfordulót hangsúlyozó szám található. A bélyeghez az alapító Konkoly-Thege Miklós portréját tartalmazó, alkalmi FDC (Az első napi boríték rövidítése) bélyegzővel ellátott, elsőnapi díszes boríték is tartozik.

A bélyeg, a szelvény és az FDC tervezője a köbölkúti származású, Vladislav Rostoka grafikusművész, plakáttervező, tipográfus, akinek a neve a bélyegen is látható.

(miriák)

Top