Az összetartozás kovásza mindennél erősebb

Idén Martonvásáron tartották a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei adományozó ünnepségét. Az eseményen a felvidéki Gazda Polgári Társulás képviselői is részt vettek.

A rendezvényről Varga Péter, a Gazda PT elnöke tájékoztatta hetilapunkat. „A magyar gazdák megmutatták, hogy az összetartozás kovásza mindennél erősebb. A szervezők ’mélyen élő tudást’ hoznak felszínre, miszerint egymás testvérei vagyunk, és ennek megfelelően cselekednek egy évtizede, amikor részt vállalnak az adományozási programban kenyeret, lisztet adva azoknak, akinek arra igazán szükségük van” –hangsúlyozta. Az egyik kiemelt adományozott, Böjte Csaba atya örömét fejezte ki, hogy a sokmillió búzaszemet nem üzleteken keresztül értékesítették, hanem „a szeretet barázdáiba vetették bele”, amelyekből sok érték nő ki: remény, bizalom, holnapba vetett hit.

A Szlovákiai Agrárkamara és a Gazda PT a Falugazdász program keretein belül idén 5. alkalommal karolta fel az idei búzaadományok begyűjtését a Felvidéken. A felvidéki 92 tonna összegyűjtött búzaösszeöntésre Gútán került sor, a tájház udvarában. Jelképesen itt egyesítették a segítőkész gazdák által felajánlott búzaadományokat. „Ebből egy jelképes részt a Kárpát-medencei összeöntés ünnepére, Magyarországra juttattunk el, egy kisebb mennyiség idén Kárpátaljára került az ottani összeöntésre, a megmaradt mennyiséget a Gútai Malomban őrölték lisztté” – tudtuk meg Varga Pétertől.

A Magyarok Kenyere Kárpát-medencei Adományátadó Ünnepségén Varga Levente, a gútai malom igazgatója elismerő oklevelet vett át önzetlen együttműködéséért.

A felvidéki gazdák felajánlásaiból őrölt liszt szétosztásáról a Szlovákiai Agrárkamara és a Gazda PT a közeljövőben hozza meg döntését.

(miriák)

Top