Autógyár Dél-Komáromban?Dél-Komáromban építene elektromos autókat gyártó üzemet a svájci Fox Automotive társaság. A magyar kormány, illetve az önkormányzat azonban egyelőre nem erősítette meg a hírt.

mia2Feltámasztják a Mia autómárkát?

A magyarországi sajtóban végigsöpört a hír, miszerint a svájci bejegyzésű társaság már 2020-ban 12 ezer elektromos autó gyártását tervezi egy nyugat-magyarországi gyárban. A Fox Automotive saját weboldalán is közöl olyan cikket, mely szerint konkrétan Komáromban képzelik el az új gyár beindítását, illetve arról is tájékoztatnak, hogy a franciaországi gyártást hozzák át.

Pontosabban arról lehet szó, hogy a Mia márkájú elektromos autót támasztanák fel, melyet a francia Mia Electric nevű cég kezdett el gyártani 2011-ben. Mivel azonban mindössze 1300 autót adott el, két évvel később becsődölt. A céget ezután a francia állam vette meg, majd a Fox Automotive szerezte meg az irányítás jogát – írja a g7.hu, hozzátéve, a vállalat vezetője egy olyan üzletember, akihez több sikertelen beruházás köthető.

Az mindenesetre furcsa, hogy egyelőre egyetlen kormányzati illetékes sem erősítette meg a hírt, ezért kérdéses, hogy valóban létesül-e elektromos autókat gyártó üzem Dél-Komáromban. Ugyanakkor júliusban már bejegyezték a Fox Automotive Hungary Zrt. nevű céget, amelynek a főtevékenysége közúti gépjárművek gyártása.

Az is tény, hogy az elmúlt két évben több autóipari vállalat telepedett meg a dél-komáromi ipari parkban. A kínai BYD társaság nyitotta a sort, mely 2017 tavaszán be is indította az elektromos autóbuszok gyártását. Idén tavasszal elkezdték a dél-koreai SK Innovation társaság akkumulátorokat gyártó üzemének építését: a 239 milliárd forintos (kb. 750 millió eurós) beruházás ezer új munkahelyet jelent majd a régiónak, a gyártás várhatóan 2021 végén indulhat be. Nem sokkal később, a nyár elején egy másik dél-koreai vállalat, az Inzi Controls jelentette be, hogy ugyancsak elektromos autók akkumulátorait gyártó üzemet indítanak, ahol a tervek szerint már a jövő év első felében kezdődhet a termelés. Ebben az esetben 14,8 milliárd forintos (kb. 45 millió eurós) beruházásról van szó, mellyel 122 új munkahelyet teremtenek Dél-Komáromban.

(cs)

(Cikkünk a Delta október 8-i számában jelent meg)

Top