Átadták a Zsebibaba bölcsődét Nagykeszin

Hosszadalmas előkészület és megannyi munka után egy újabb sikeres projektet tudhat maga mögött a község. Még 2020-ban kapott zöld utat pályázatuk egy korszerű bölcsőde létrehozására, és idén január 10-én hivatalosan is átadták a Zsebibaba névre keresztelt intézményt.

„A felújított óvoda épületét 2018-ban adtuk át, rá egy évre pedig úgy döntöttünk, hogy pályázatot nyújtunk be Nyitra megye önkormányzatához egy bölcsőde létrehozásának céljából. Hiszen a felújított óvoda maximális létszámmal működött és működik azóta is. Az elbírálás során először elutasították pályázatunkat, viszont nem sokkal később megemelték a rendelkezésre álló keretösszeget, s így már mi is befértünk a kedvezményezettek közé” – számol be a kezdetekről Csóka Lajos polgármestere. A támogatást – melynek összege mintegy 240 000 euró – az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújtotta az Integrált regionális operatív programján keresztül. Emellett a falunak mintegy 22 000 euró önrésszel kellett hozzájárulnia a költségekhez.

A bölcsődét az egészségügyi központ egyik épületszárnyában alakították ki, és 12 gyermek részére nyújtanak majd ott megfelelő gondoskodást. Csóka Lajos elmondta, az építkezés során ő maga is sok érdekességgel találkozott: ugyan elöl és hátul is van bejárata az épületnek, azonban biztonsági okokból középen is ki kellett alakítani egy vészkijáratot. A biztonságot kamera- és tűzriasztó rendszer is garantálja. Az ablakok talajtól számított magasságát is le kellett csökkenteni, hogy a kicsik egész közel érezhessék magukat a természethez. A csoportszobában pedig különleges öntött marmoleum a talaj, amely látszatra hasonlatos a linóleumhoz, csak lényegesen puhább. Mindebből az is kitűnik, hogy gondos és szép munkát végeztek a tervezők és a kivitelezők. A fő kivitelező a komáromi Renostavmal cég volt, melynek egyik tulajdonosa és ügyvezetője a nagykeszi Cseh Sándor.

Mivel az ünnepélyes átadással egyidejűleg nyitott napot is tartottak, a szalag átvágását követően mindenki megtekinthette a falu legújabb büszkeségét. A bölcsődét csoportszoba, hálóhelyiség, ebédlő, ételkiosztó konyha, iroda, raktárok és szociális helyiségek alkotják. Játszótér is tartozik hozzá a mellette elkülönített udvarban. A bölcsőde vezetője Csintalan Adrienn, a két „bölcsis néni” Molnár Kovács Linda és Sárik Anikó.

A szülőknek egy gyermek után havi 350 eurót kell fizetniük, amelyhez hozzáadódik az étkezés ára, 56 euró összegben. Az árszabásnál az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy az összeg kevesebb legyen, mint a családi pótlék nagysága, s ennek figyelembe vételével kalkuláltak. Lehetséges lesz fél napra is beíratni a kicsiket, ekkor havonta 150 euróval, plusz az étkezés árával kell számolni. Csóka Lajos polgármester hozzátette, a bölcsőde nagyban segíti majd a kisgyermekes anyukák visszatérését a munkaerőpiacra. A község feladata, hogy ezek a családok biztonságban tudhassák gyermekeiket egy korszerű létesítményben, ahol lehetőség van a játékra, mozgásigényük kielégítésére, kreativitásuk fejlesztésére.

Az új létesítmény nyitva áll tehát az érdeklődők előtt, ahová szeretettel várják a helybéli s a környékbeli gyerkőcöket egyaránt.

Ferenczy Viki

Top