Átadták a pihenőparkot

Komárom. Múlt szerdán hivatalosan is átadták a Tisztás/Čistinka elnevezésű pihenőparkot a Holt-Vág északi végénél, a zsilip szomszédságában. Egyszerre szolgálja az aktív és passzív pihenést, lehet sütögetni és több sportot is űzni, de a gyerekek is megtalálják számításukat.

Tavaly szeptemberben ért véget az az online szavazáson alapuló verseny, melyet a Lidl áruházlánc indított. Ekkor derült ki, hogy Komárom győzött saját kategóriájában, vagyis megnyerte a Tisztás/Čistinka pihenőparkot. Bár Komáromnak a legnépesebb városokkal kellett megküzdenie, ami előzetesen a legnehezebbnek tűnt, mégis nagy fölénnyel nyert, kétszer több szavazatot gyűjtve a második helyezett Kassánál.

Ez pedig elsősorban annak a civil csoportnak köszönhető, amelyet még 2018-ban szervezett meg Lévai Silvia a Žihadielko pre Komárno elnevezésű facebook-csoport segítségével, amely azóta fokozatosan bővült. Korábban már három méhecskés játszóteret is nyert a város az önkénteseknek köszönhetően, akik szervezték az internetes szavazást, éjjel-nappal voksolásra buzdították a komáromiakat – és nemcsak őket –, kampányoltak a lakosok összefogása mellett, egy-egy jó cél érdekében. Városi képviselők, közéleti személyiségek is többször aktívan segítették törekvésüket.

A méhecskés játszóterek már korábban megépültek a város különböző pontjain, múlt héten pedig a legújabb nyereményt is átadták a városnak, a komáromiaknak. Természetesen az átadáson is jelen voltak a civil csoport vezetői közül Lévai Silvia és Magátová Eva is, ők vehették át az áruházlánc képviselőjétől a verseny kiértékeléséről szóló díszoklevelet. Jelezték, ha egy újabb szavazós verseny indulna, ők készen állnak újra a szervezés élére állni. Keszegh Béla polgármester hozzáfűzte, van még hely a városban további szabadtéri parkoknak, játszótereknek, egyúttal köszönetet mondott az önkénteseknek és a szavazásba bekapcsolódóknak.

A pihenőpark értéke egyébként 180 ezer euró, amit természetesen a Lidl áruházlánc fedezett, ugyanakkor a város is hozzájárult a költségekhez 32 ezer euróval – ezt az összeget az alapok kiépítésére és tereprendezésre fordították. Arról, hogy hol épüljön fel, a komáromiak döntöttek: az interneten szavazók 71 százaléka választotta a Holt-Vághoz és a Vághoz is közel eső helyszínt.

A pihenőparkban található gyermekjátszótér, mely 3-tól 12 éves korig (70 kg testsúlyig) használható, workout zóna szabadtéri fitneszgépekkel, (14 éves kortól – 140 cm magasságtól), multifunkciós sportpályák minden labdajátékra, beleértve két kosárpalánkot és pingpongasztalt. Egy grillező sarok is a komáromiak rendelkezésére áll, kinti tűzhelyekkel, padokkal, asztalokkal – efölé ponyva húzható. Ezen kívül kerékpárállványok, szelektált hulladékos szemetesek, további padok is részei a parkocskának. Parkolókat nem építettek ki, ám van bőven hely, ahol le lehet állítani az autókat. Néhány facsemete már növekedik a park területén, a város azt tervezi, további fákat is kiültet a környékre.

A zsilipes pihenőpark üzemeltetője a komáromi városi hivatal, a rendeltetésszerű használat szabályai a helyszínen részletesen elolvashatók. (csá)

Top