Arányos beiratkozás Komáromban

A korábbi évekhez hasonlóan alakultak a beiratkozási adatok Komáromban. Összesen 379 leendő elsőst írattak be a hét helyi alapiskola egyikébe. A szülők csaknem kétharmada magyar tannyelvű, egyharmada szlovák tannyelvű intézményt választott csemetéjének.

Tavaly áprilisban sokéves rekordot döntött az alapiskolák első évfolyamába beíratott gyerekek száma Komáromban, ahogy a magyar iskolát választók száma is rekordmagas volt. Idén mindkét adat kissé alacsonyabb, nagyjából az elmúlt évtized átlagának megfelelő.

A négy magyar alapiskolába összesen 246 leendő elsőst írattak be szüleik. Ez azt jelenti, a tanköteles gyerekek csaknem 65 százaléka jár majd magyar iskolába, 35 százalék pedig szlovák tannyelvű intézménybe, ami nagyjából megfelel Komárom nemzetiségi arányainak. A tavalyelőtti népszámlálás során a komáromi népesség közel 54 százaléka elsődlegesen magyarnak, 31 százaléka pedig szlováknak vallotta magát, miközben a lakosok 13 százaléka semmilyen nemzetiségi adatot nem árult el magáról.

2020 óta az Eötvös Utcai Alapiskola a legnépszerűbb Komáromban, idén is ide íratták be a legtöbb gyereket, 88-at. A korábbi első Munka Utcai Alapiskola idén a harmadik helyre szorult, 57 beíratott gyerekkel. Fontos kiemelni, hogy a beiratkozási adatok minden évben némileg eltérnek a szeptemberben tanulmányaikat megkezdő gyerekek számától, hiszen előfordulnak halasztások, elkésett beíratások, illetve kettős beíratások is.

d

A magyar iskola jó iskola

Top