Államfőválasztás: Korčok és Pellegrini a továbbjutók

Ivan Korčok szerezte a legtöbb szavazatot a köztársaságielnök-választás március 23-án megrendezett első fordulójában. A második, mindent eldöntő körben Peter Pellegrini lesz az ellenfele. Forró Krisztián, az egyetlen magyar jelölt a negyedik lett, ám csak a voksok 2,9 százalékát sikerült megszereznie.

Ivan Korčok a szavazatok 42,5 százalékát szerezte meg, míg Peter Pellegrini a 37 százalékát, így ők ketten jutottak be az április 6-án esedékes második fordulóba – közülük kerül ki Szlovákia következő köztársasági elnöke.

Az országos részvételi arány magasabb volt, mint az 5 évvel ezelőtti első fordulóban: akkor a választók 48,7 % járult az urnákhoz, most csaknem 52 százalékuk. Ugyanakkor a magyar választók most is rendkívül passzívak voltak, minden magyarlakta vidékről elmondható, hogy az országos átlaghoz képest nagyon alacsony volt a választókedv. Ráadásul pont a Komáromi járásé a negatív rekord, mindössze 33,7 százalék, de a Dunaszerdahelyiben sem tolongtak az emberek a szavazóhelyiségekben – ott 36,3 százalékos volt a részvételi arány. Öt évvel ezelőtt a Komáromi járásban a választásra jogosultak 27,84 százaléka járult az urnákhoz, ez akkor is a legalacsonyabb országos adat volt.

Öt éve az egyetlen állva maradt magyar jelölt, Bugár Béla a szavazatok 3,1 százalékát kapta, most Forró Krisztián hasonlóan gyenge eredményt ért el – a voksok 2,9 százalékát megszerezve. Sokatmondó adat az is, hogy Forró Krisztián Komáromban nem tudott nyerni, Ivan Korčok és Peter Pellegrini is több voksot gyűjtött a járási székhelyen.

cs

Top