Ahol nem várták a gólyákat

KOMÁROM/ŐRSÚJFALU. Régiónk sok településére érkeztek meg a gólyák március végén, jelezve, végre itt a tavasz. A helyiek szinte mindenhol örömmel fogadták a védett madarakat, büszkék voltak, hogy a közelükben fészkel. Őrsújfalu két utcája azonban szomorú kivétel, itt a lakosok petícióval tiltakoztak a gólyafészek ellen. Az országos média is felkapta a hírt, sokan felháborodtak, ám a történet végül szerencsés véget ért.

nogradi-golya

Az őrsújfalusi gólya-ügy egy kérvénnyel kezdődött. A Kertekalja utca egyik lakója a családi háza előtti villanyoszlopon található gólyafészek áthelyezését kérte a komáromi városi hivataltól, illetve az áramszolgáltatótól. Arra hivatkozott, hogy a gólyák a háza elé piszkítanak. Többszöri panasz után a város az áramszolgáltató vállalattal együttműködve új helyet keresett a gólyafészeknek, és a szomszédos Belső utca egyik villanyoszlopát javasolták.

Ám az itteni lakók sem örültek az ötletnek, ezért február végén petíciót írtak, melyben kérték, tegyék máshová a gólyafészket – például közelebb a Dunához, mondván, a madarak úgyis vizes környezetből szerzik táplálékukat. Elutasító álláspontjukat azzal indokolták, hogy a gólyák fészkük viszonylag nagy körzetében piszkítanak ürülékükkel, ami megrongálja a családi házak tetejét, ráadásul higiéniai szempontok is felmerülnek: betegségeket, allergiás reakciókat okozhat a madarak jelenléte. Petíciójukban, melyet 38 lakos írt alá, hozzáteszik: a gólyák keleplése is zavarná őket.

A lakossági panasszal kapcsolatban Stubendek László komáromi polgármester leszögezte, a gólya törvényileg védett madár, a legveszélyeztetettebb fajok kategóriájába tartozik, ezért minden élőhelyével kapcsolatos beavatkozás csakis az állami természetvédelmi hatóság jóváhagyásával lehetséges. Az előírás szerint egy gólyafészket a korábbi helyétől legfeljebb 200 méterre lehet áthelyezni. A petícióra adott válaszában a polgármester arra is kitért, hogy a gólyafészek már hosszabb ideje a Kertekalja utcában volt, de semmilyen megbetegedést és allergiát nem tapasztaltak, továbbá megrongálódott háztetőkről sem érkezett panasz.

A város és az áramszolgáltató megkísérelte a Belső utcába áthelyezni a gólyafészek alapját, ám néhány utcabeli élőlánccal akadályozta ezt meg. Erről az országos média is beszámolt, az egyik lap egyenesen „európai méretű szégyennek“ nevezte a történteket. Sokan felháborodtak a lakosok gólyaellenes tiltakozásán, és bár a város illetékesei igyekeztek a gólyák érdekeit védeni, egész Komáromra rossz fényt vetett. „Sajnáljuk, hogy az emberek egy ilyen ritka és különleges madár ellen tiltakoztak“ – nyilatkozta az eset kapcsán egy természetvédő.

golyAVégül találtak új helyet a fészeknek

A gólya-ügy végül szerencsésen, mindenki megelégedésére zárult. Újabb helyet kerestek a gólyafészek-alapnak Őrsújfalun, és találtak is: a Kereszt és a Kertekalja utcák találkozásánál egy villanyoszlopra került. Azóta egy hím gólya már el is foglalta az új helyet, és elkezdte a fészek rendbetételét. Egyelőre nem érkezett meg nőstény párja, de remélhetőleg hamarosan egy gólyacsalád él majd az oszlop tetején, az eredeti hely közelében. Az egyik szomszédos ház lakója elmondta, őt egyáltalán nem zavarja a fészek, inkább örül neki, a gólyákkal szépen megférnek majd egymás közelében.

(csá)


A fehér gólya a legismertebb olyan költöző madárfaj, mely az emberek közelében él. Nagyon ritkán fordul elő, hogy lakott területen kívül, fákon fészkel. A múlt században főként háztetőkön, kéményeken épített fészket, ma jellemzően villanyoszlopok tetején, mesterséges fészekalapokon van az otthona. Nemcsak szigorúan védett, hanem hasznos madár is, fontos láncszem a természet egyensúlyának megőrzésében, ráadásul régiónk egyik jelképe, a tavasz szimbóluma.

A Komáromi járás sok településén fészkelnek gólyák, szerencsére nem jellemzőek az őrsújfalusihoz hasonló esetek. Idén az első gólya Megyercsre érkezett meg március 20-án, a reggeli órákban. Jól láthatóan elfáradt a hosszú úttól, mert órákig ült a főút mentén található villanyoszlopon levő fészkében. Miután pihent egy nagyot, a feltehetően hím példány fészekcsinosításba kezdett, hogy mire a gólyafeleség néhány nap múlva megérkezik, mindent a legnagyob rendben találjon.


(csá, nt)

(Cikkünk a Delta április 4-i számában jelent meg.)

Top