A stressz az, ami mozgat

Sorozatot, új filmeket forgat Borbély Alexandra színésznő. Pirát, a fiútestben született lányt, a nemi átalakító műtéten átesett transznemű embert alakította nemrég a Komáromi Jókai Színházban vendégként, az Orlai Produkció Élet.Történetek.hu – Pira – Bella című előadásában. A kulisszák mögött Borbély Alexandra Jászai Mari-díjas színésznő levette Pira parókáját. A két előadás között beszélgettünk.

Borbély Alexandra-3

• Mikor fárad el, ha két előadás van?

– A kocsiban hazafelé. Most még nem szabad. Szinten kell tartanom az idegrendszeremet.

• Tetszett az előadás a közönségnek?

– A barátaimnak, a volt osztálytársaimnak nagyon tetszett. Azt láttam, hogy az első sorokban figyeltek az emberek, és ez jó, mert ebben a témában az a kérdéses, elutasítóak lesznek-e. A többség még mindig elutasítja azt az embert, aki valaki más testébe születik, így más lesz az identitása. Ha néhány nézőt rásegítek arra, hogy elgondolkodjon azon, hogy ez mennyire nehéz, és ne ítélkezzen rögtön, már megérte megcsinálni az előadást.

• Most állt először a Komáromi Jókai Színház színpadán?

– A színpadon igen. A Vasmacska Stúdiószínpadon már jártam, a Testről és lélekről vetítésekor egy beszélgetésen.

• Jönne, ha hívnák? Lehetne egyeztetni a budapesti Katona József Színházzal?

– Nem csak a színházzal kellene egyeztetni, hanem a sorozattal, amit hamarosan forgatni kezdek és a filmekkel, amelyekben szerepelek majd. Egy drámai sorozatot fogok forgatni februártól májusig az RTL Klub csatornának, a béranyaságról szól. Jó a könyv és a szerep is. Az egyik főszerep, de többet nem mondhatok róla. Elkészült Az üvegszoba című cseh film, amelyben angolul forgattam, nemrég voltam Prágában szinkronizálni magam, mert a szlovák mozikban is vetítetni fogják, csehül. A család bébiszitterét, egyben az apa szeretőjét játszom. Egy következő filmben cseh parasztlányt alakítok majd 1950-ből, abban Bandor Éva is szerepelni fog, júniusban kezdjük a forgatást. Egy másik, Az író című filmben a főszereplő párja leszek. Egy következő filmet pedig a Tátrában forgatunk majd. Ebben a párommal, Nagy Ervinnel szerepelünk, mint magyar család, kisgyermekkel. Jólesik, hogy a szlovák és a cseh filmesek ennyi munkával látnak el. Nem gondoltam volna. Nagyon örülnek, és büszkék rám. Magyarországon a legjobb európai színésznőnek járó díj után nem kerestek meg filmajánlatokkal. Bodzsár Márk kisfilmjét, és egy szeptembertől látható vámpíros filmet még a díj előtt forgattam.

Borbely_Alexandra

• A sződligeti horgásztónál már befejezte a Spirál forgatását?

– Még a múlt év októberében véget értek a jeleneteim. A többiek maradtak, és hallom, azt várták, hogy befagyjon a tó. Izgalmas fogatás volt Felmér Cecília rendezővel, mintha a fiatal Enyedi Ildikóval dolgoztam volna. Benne is van valami titokzatosság, amitől nem lehet közel kerülni hozzá, de nem is ez a cél, hanem hogy jól dolgozzunk együtt, az pedig maximálisan megvalósult. A Bogdan Dumitrache román színésszel való munka is emlékezetes marad. Azt a technikát alkalmaztam, amit a Testről és lélekről esetében. Nem beszélgettem, nem szórakoztam a forgatási szünetekben, minden energiámat a következő jelenetre tartogattam. Bogdannal sem tereferéltünk két jelenet között, hagytuk, hogy minden a kamera előtt történjen meg. Hogy izgalmas lesz-e a Spirál, a vágóasztalon dől majd el, hiszen a történet szerint van egy tó, egy férfi meg egy nő.

• Szerepel egy kisfilmben is, amely a magyar filmet népszerűsíti.

– Ha Csehországban és Szlovákiában megjelenik egy film a saját színészeikkel, ünnepnek élik meg a nézők, és kötelezően elmennek megnézni. Magyarországon az volt a jellemző hozzáállás, hogy magyar filmet biztosan nem néznek meg. Bár a Kincsem és a Valami Amerikai óta ez változott. Ezért fontos, hogy ne csak külföldön nyerjünk díjakat, hanem a saját nézőinknek játsszunk.

• Csupa jót ír horoszkópja az idénre a Szűz jegyéről. Váratlan események, szerencsés véletlenek, egy olyan siker, amiről ne is álmodott.

– Nem lesem a csillagjegyeket, bár volt egy időszak, amikor szorgalmasan olvasgattam horoszkópot. Azután megismertem egy hölgyet, aki az Enneanagrammal foglalkozik, amit még az ókorban találtak fel, és kilenc karakterbe sorolja az embereket. A hatos vagyok, a fej karakter. A stressz az, ami mozgat. Ennek a karakternek ez a fő tulajdonsága. Nem igazán tudok nyugodt maradni, mert akkor olyan, mintha semmit sem csinálnék. Azért kell folyton valamin stresszelni, mert attól indulnak be a dolgok nálam. A nyugalom nem igazán van jelen az életemben, pedig jó lenne pihenni.

Borbély Alexandra-5

• Amikor mégis van szabadidejük, hogyan töltik a párjával?

– Nagyokat főzünk! Van egy étterem a Nagymező utcában, szemben a Radnóti Színházzal, a Két szerecsen bisztró és kávéház. Tíz éve az a kedvenc helyem. Húsz évesek lettek, megjelentettek egy könyvet, abból főzök. Például az eredeti francia hagymalevest, ami ementáli sajtos krutonnal készül már megcsináltam, és próbálom a további recepteket. Azután készítem az anyukám és a nagymamám régi receptjeit. Szilveszterre savanyúkáposzta-levest főztem. Ervin az igazán kreatív és kísérletező a konyhában. Gyakran meglep elképesztően új reggelikkel, különleges ételekkel, amiket a Konyhafőnök című tévéműsorban tanult el.

• A színházi adattárban 33 a regisztrált bemutatóinak a száma. Éppen annyi, ahány éves lesz az ősszel. Sok évet letagadhatna.

– Pedig húszévesen is harmincnak néztem ki. Egyszerűen ilyen az arcom, a fejem formája. Most vagyok a koromban. Nem foglalkozom azzal, hány éves vagyok. Találtam remek krémeket keresek, és ápolom az arcom. Minden a stressz és az alvás függvénye. Most már szomjazom a munkát és tűkön ülök, hogy kezdjük végre fogatni a sorozatot.

• Mikor volt legutóbb otthon, Nagycétényben?

– Karácsonykor egy hetet. Olyan sok időm volt. Ervin december huszonhatodikán is játszott, azután utánam jött. Mindig jó együtt lenni a családdal, a nagymamámmal és az unokatestvéreimmel. Egyikük Skóciában tanul, a másik Pozsonyban dolgozik, ritkán látjuk, de nagyon szeretjük egymást. Az otthon feltölt energiával. Volt úgy hogy kaptam magam, autóba ültem, két óra múlva otthon voltam. Azután csak néztem a tópartról a vizet. Másnap pedig indultam vissza.

Bárány János,
Fotó: Töltésy Rudolf

Top