A legsúlyosabb Covid-betegek mind oltatlanokRégió/Komárom. Nincs hatékonyabb ellenszer a koronavírus és a járvány ellen az oltásnál – ez volt a központi mondanivalója annak a városházán megtartott sajtótájékoztatónak, amelyen Filkó Gabriella, a Komáromi Agel Kórház igazgató-helyettese, Viola Miklós orvos, a megyei egészségügyi bizottság elnöke, valamint Keszegh Béla polgármester közösen informáltak a Covid-járvány alakulásáról.

Filkó Gabriella elmondta, viszonylag stabil a helyzet komáromi kórházban, valamivel jobb, mint a tavaszi járványhullám idején. Ugyanakkor régiónkban a neheze valószínűleg még hátravan, a kórház orvosai, ápolói fáradtak, hiszen óriási terhelés nehezedik rájuk. A kórház összes alkalmazottjának 90 százaléka már beoltatta magát, egy egészségügyi dolgozó van betegállományban, hárman pedig karanténban.

Múlt csütörtökön 17 koronavírusos beteget kezeltek a kórházban, további 6 pácienst Covid-gyanúval tartottak az intézményben. Összesen 6 páciens szorult intenzív kezelésre, közülük 4-en lélegeztetőgépre szorulnak – a hat súlyos beteg közül egyik sincs beoltva, sőt, az intenzív osztályra csakis nem beoltottak kerülnek. A kórházi ápolásra szorulók között ugyanakkor akadnak beoltott Covid-betegek is – az elmúlt hetekben nagyjából 10 százalékuk, azonban jellemzően az idősebb korosztályhoz tartoznak.

Sokkal többen kérik az oltást

A kórház igazgató-helyettese elmondta azt is, az utóbbi hetekben megugrott az oltás felvétele után érdeklődők száma. Naponta 200-500 személy jelentkezik a komáromi oltóponton, amely hétköznapokon 7 órától 14 óráig fogadja őket. Ajánlott előzetesen regisztrálni a központi portálon (nczisk.sk), vagy az Agel portálján (portal. agel.sk), ugyanakkor beoltják azokat is, akik ezt nem teszik meg, de a regisztráltak előnyt élveznek. Filkó Gabriella azt javasolta, ha valaki regisztráció nélkül oltatná be magát, ne reggel, hanem később, 10-11 óra körül érkezzen, akkor kevesebbet kell várakoznia. A komáromi kórházban Pfizer vakcinával oltanak, kivéve a keddi napot, amikor az egyadagos Jansen oltást lehet felvenni, de csakis 18 év felett. Talán pont ezért a „Jansen-napon“, azaz kedden jönnek a legtöbben, illetve hétfőn és pénteken. Hozzátette, rendszeresen érkeznek oltásra a 12 év feletti gyerekek is, akiket kizárólag Pfizerrel oltanak.

(fotó: facebook)

Filkó Gabriella és Viola Miklós – aki a Medchir Kft. mobil oltóállomását is üzemelteti – egyetértettek abban, hogy az érdeklődők az utóbbi hetekben fele-fele arányban veszik fel az első és a harmadik oltást.

Szombatonként Gútán oltanak

Viola Miklós elmondta, mobil oltópontjuk május 29-i beindítása óta közel 7500 adag vakcinát adtak be csak a Komáromi járásban, elsősorban olyanoknak, akik nem tudják felkeresni a komáromi oltóközpontot. Így elsődlegesen az idősotthonok lakóit és alkalmazottait – vasárnap egyébként a járás utolsó idősotthonában is beadták a harmadik oltást. Megjegyezte, ez is hozzájárul ahhoz, hogy régiónkban viszonylag jó a járványügyi helyzet. „Próbáljuk legyőzni azt az ellenszenvet, amit bizonyos médiafelületeken terjesztenek“ – hangsúlyozta, megjegyezve azt is, az általuk beoltott sok ezer emberből egyetlennél sem fordultak elő súlyos komplikációk, tehát a vakcinák biztonságosak. Viola Miklós kiemelte azt is, hogy a Medchir mobil oltóállomásán azok is oltakozhatnak, akik hétköznapokon nem tudnak erre időt szakítani – szombatonként 8 és 16 óra között Pfizer vakcinákkal oltanak a gútai kultúrházban.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere hangsúlyozta, elég jól teljesít a régió az oltás terén, sokkal jobb a helyzet például az idősotthonokban, mint az év elején. Kiemelte, példaértékűnek tartja a járvány kezelésében érintettek együttműködését, így az önkormányzat, a kórház, a megye, a járási tisztiorvos, a városi rendőrség, a média és további illetékes hatóságok közös munkáját. Ezzel Filkó Gabriella és Viola Miklós is egyetértettek.

„Nem hallani olyasmiről, hogy a vakcinának negatív mellékhatása lett volna. Kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy szabad-e kötelezővé tenni az oltás felvételét, azonban mindenkit arra biztatok, hogy a józan ész szerint döntsön ebben a kérdésben, és ne a facebook megmondóemberei és a politikusok véleménye alapján. Jelenleg az oltás a leghatékonyabb módszer a járvány megállítására“ – vélekedett a polgármester. Hozzátette, fontosnak tartaná, ha a sok korlátozás mellett nem kellene bezárni az iskolákat, ugyanis a jelenléti oktatás kulcsfontosságú a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából.

Az országosan elrendelt kéthetes lockdown kapcsán elmondta, természetesen Komáromban is betartják ezt, emiatt pedig – sajnos – az összes ünnepi rendezvényt törölni kell, például a korcsolyapályára tervezett Mikulás-party is elmarad. „Meglátjuk, hogy a két hét letelte után lesz-e lehetőség valamilyen ünnepi akcióra” – fűzte hozzá Keszegh Béla.

Korlátozások a komáromi kórházban

November 25-e óta csak halaszthatatlan fekvőbeteg-ellátást nyújt a komáromi kórház. A döntéssel az egészségügyi minisztérium utasítására reagálnak, ami az országban kialakult járványhelyzetet tükrözi. Az intézkedés alól kivételt képeznek az onkológiai és biológiai kezelésben részesülő páciensek, valamint azok, akik dialízisre szorulnak, továbbá működik az egynapos orvosi ellátást is.

(csaba)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top